Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Využití energie stlačeného zemního plynu v expanzní turbíně s předehřevem nad 150°C

Využití energie stlačeného zemního plynu v expanzní turbíně s předehřevem nad 150°C

Publikováno: 16.6.2015
Rubrika: Plynárenství

V tomto článku se chci zaměřit na možnost využití energie stlačeného zemního plynu (dále ZP) k výrobě elektrické energie. ZP je dopravován na delší vzdálenosti plynovody při tlaku až 6 MPa. ZP se pro transport stlačuje na tento tlak, z důvodu menších tlakových ztrát a menší dimenze potrubí při zachování průtočného množství. Pro distribuci ke konečným zákazníkům, se musí snížit jeho tlak na požadovanou hodnotu.

Celý článek (autoři: Ing. Libor Pilch, doc. Ing. Jiří Mika, CSc., Vysoká škola Baňská – Technická univerzita Ostrava) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Utilisation of compressed natural gas energy in an expansion turbine preheated to over 150°C

In this article I want to focus on the possibility of utilising compressed natural gas energy (NG) for the generation of electrical energy. NG is transported over longer distances by gas pipelines at a pressure of up to 6 MPa. NG is compressed to this pressure for transport due to smaller pressure losses and the smaller size of the piping while maintaining the once-through amount. It pressure must be reduced to the required value for distribution to end customers.

Использование энергии сжатого природного газа в расширительной турбине с разогревом более 150・・C

В этой статье рассказывается о возможностях использования энергии сжатого природного газа (далее ZP) для производства электрической энергии. ZP транспортируется на большие расстояния при помощи газопроводов под давлением до 6 Mрa. Такое давление необходимо для меньших затрат и меньшего износа трубопровода при сохранении необходимой проточности. Для дистрибуции к конечному заказчику давление газа должно быть снижено до необходимого уровня.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (39x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (37x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (36x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...