Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Výsledky Doosan Škoda Power za rok 2014: Tržby přesáhly 9 miliard korun

Výsledky Doosan Škoda Power za rok 2014: Tržby přesáhly 9 miliard korun

Plzeňský výrobce turbín Doosan Škoda Power dosáhl v roce 2014 tržeb v hodnotě 9,1 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 300 milionů korun. Společnost využila v loňském roce své výrobní kapacity na 100 % a získala nové zakázky za 4,6 miliardy korun. V letošním roce by měl objem nových zakázek přesáhnout 8 miliard korun. Klíčovým regionem s hlediska obchodu je v současnosti Latinská Amerika s celkovou instalovanou kapacitou 2,5 GW. Vedle své tradiční produkce slaví Doosan Škoda Power úspěchy i v segmentu solárních elektráren.

Klíčová slova: Škoda, Latinská Amerika

„Naše hospodářské výsledky jsou pozitivní a odrážejí dobrou práci celého našeho týmu. Za poslední dva roky jsme zvítězili v mnoha tendrech, přičemž velmi úspěšní jsme především v Latinské Americe, kde patříme v nových zakázkách vůbec k nejúspěšnějším firmám,“ uvedl Jiří Šmondrk, generální ředitel společnosti Doosan Škoda Power.

I v roce 2014 udržela Doosan Škoda Power 100% využití svých výrobních kapacit. Pokračovala i ve významných investicích do výzkumu a vývoje. „V součtu za roky 2013 a 2014 přesáhly investice do oblasti R&D půl miliardy korun (512 milionů). Naším cílem je držet naši technologii na nejvyšší možné úrovni a jsme hrdí na to, že je Plzeň globálním výzkumným centrem pro parní turbíny v rámci celé skupiny Doosan,“ uvedl Jiří Šmondrk. Ještě více, 645 milionů korun, investovala společnost do strojů, budov a IT.

Pro rok 2015 očekává Doosan Škoda Power nárůst objemu nových zakázek až na 8,2 miliardy korun, tržby by měly přesáhnout 7 miliard. Celkové investice jsou plánovány na částku 660 milionů korun.

Úspěchy v Latinské Americe a solárním segmentu

Významným teritoriem v oblasti nových zakázek je pro Doosan Škoda Power Latinská Amerika. „Do Latinské Ameriky dodáváme turbíny již 45 let, celkem tam máme instalovanou kapacitu 2,5 GW. Jen v letech 2012 až 2015 dosáhl celkový objem dodávek 7 miliard korun. O dalších zakázkách přitom momentálně jednáme,“ uvádí Jiří Šmondrk.

Po úspěšné participaci Doosan Škoda Power na stavbě elektrárny v australském Jemalongu v rámci projektu Vast Solar rozšířila společnost své aktivity i do odvětví solární energie. Momentálně se podílí na dvou projektech elektráren tzv. věžového typu v chilské poušti Atacama.

Jedná se o systém Tower and Storage, kdy sluneční paprsky jsou reflektovány množstvím obřích zrcadel na sluneční kolektor, který se nachází na vrcholu vysoké věže. Energie je uchovávána v roztavené soli až po dobu osmnácti hodin a může být kdykoliv uvolněna ve formě páry. Parní turbína Škoda pak přemění páru v elektrickou energii. Výhodou tohoto systému je možnost flexibilních dodávek energie, ve dne i v noci.

O společnosti Doosan Škoda Power

Doosan Škoda Power, součást globálně působící firmy Doosan, respektive obchodní skupiny Turbo/Generator v rámci jednotky Doosan Heavy Industries & Construction. Je významným evropským výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Její portfolio zahrnuje parní turbíny v rozpětí výkonů 10 až 1200 MW pro široký rozsah aplikací. V letošním roce slaví firma 111 let výroby parních turbín vlastního designu.

O skupině Doosan

Skupina Doosan byla založena v roce 1896. Je nejstarší firmou v Koreji a vyvinula se v přední mezinárodní firmu. Tvoří ji síť více než 4000 obchodních míst a zaměstnává 43 000 lidí v 35 zemích světa. Produktové portfolio firmy Doosan zahrnuje jaderné elektrárny, tepelné elektrárny, elektrárny na odsolování mořské vody i „zelenou“ energii. Dále např. odlitky a výkovky, systémy pro manipulaci s materiálem, komplexní řadu stavebního a strojního zařízení, obráběcí stroje, lodní dieselové motory, prostředky kolejové dopravy, stavebnictví, ocelové mosty atd.                                                                     

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...