Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Vítkovice podrobily tlakové zkoušce první z nových kotlů Elektrárny Tušimice

Vítkovice podrobily tlakové zkoušce první z nových kotlů Elektrárny Tušimice

Publikováno: 19.5.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:27
Rubrika: Klasické

První ze sedmi kotlů, které do roku 2013 dodá strojírenská skupina Vítkovice největší tuzemské energetické společnosti ČEZ, úspěšně prošel 20. května tlakovou zkouškou. První kotel z 15miliardové zakázky ČEZu stojí v Elektrárně Tušimice a tlaková zkouška je první důležitou podmínkou celkového zprovoznění. S tím se u kotle, který výrazně zdokonalí spalovací procesy v elektrárně a dále sníží ekologickou zátěž pro okolí, počítá letos v listopadu. Pak bude do konce roku 2008 zprovozněn druhý kotel a následně plynule naváže v roce 2009 demontáž a montáž dalších dvou kotlů pro Tušimice. Obdobná modernizace se později uskuteční i u tří kotlů v Elektrárně Prunéřov.

Strojírenské Vítkovice postupují v Tušimicích metodou Retrofit, tedy postupem, kdy se staví zcela nové zařízení na místě starého. Jednotlivé kotle mají výkon v Tušimicích 200 MW. Na jednom kotli je přibližně 23 tisíc montážních svarů tlakového systému, hmotnost ocelových konstrukcí pro jeden kotel se pohybuje okolo 3,9 tisíce tuny a hmotnost tlakového systému jednoho kotle je zhruba 1,8 tisíce tuny. Celková hmotnost netlakových částí (studených a horkých kanálů) je asi 520 tun.
Elektrárna v Tušimicích je první z uhelných elektráren ČEZ, kde je realizována kompletní obnova. „Je to první z modernizačních akcí starších kotlů v tepelných elektrárnách ČEZ, které původně také dodávaly Vítkovice. Pro nás je tato zakázka mimořádně důležitou referencí. Nejde přitom jen o image pro zahraniční tendry, ale také o to, že takovýto kontrakt rozšiřuje možnosti vytváření strategických dodavatelských řetězců v rámci národního strojírenského klastru, kde jsou Vítkovice jedním z lídrů,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Vítkovice, Jan Světlík.
Součástí energetických zařízení nové generace bude jak v Tušimicích tak v Prunéřově nový parní kotel, který vyvinula skupina Vítkovice. Tyto kotle budou v klasických tepelných elektrárnách produkovat větší množství energie s daleko nižšími náklady a s minimální zátěží pro životní prostředí. „Technologie bude mít životnost čtvrt století a ekologické parametry kotle přitom budou výrazně lepší než u stávajícího zařízení,“ vysvětlil projektový manažer zakázky Miroslav Paul.
Na spalovacím procesu, který musí zajistit ekologické limity platné v EU, spolupracují Vítkovice s firmou Ivitas, a výsledky projektování jsou konzultovány s předními odborníky na katedrách energetiky VŠB-Technické univerzity Ostrava a ČVUT Praha. Pro zabezpečení co nejlepšího technického řešení se Vítkovice také dohodly se společností Doosan-Babcock na provedení testu spalování hnědouhelného prášku na jejich zkušebním zařízení ve Skotsku.
Vývoj energetického kotle nové generace je specialitou Vítkovic. Vychází z dlouhodobé znalosti parametrů českého hnědého uhlí, jeho vlastností ve spalovacím procesu, a dlouhodobých zkušeností s provozovanými kotli, které firma pro ČEZ postavily v minulých desetiletích.
Strojírenská skupina a její subdodavatelé, které kolem sebe soustředila pro špičkové práce, se v energetice zaměřují na dodávky „na klíč“ práškových a granulačních kotlů s výkonem nad 100 MW, a to podle vlastního know-how. Příprava projektů a komplexních dodávek na klíč je součástí strategie firmy pro globální trh.
Smlouvu se společností ČEZ podepsaly Vítkovice 5. května 2006. Od té chvíle pak probíhaly intenzivní práce na zpracování projektové dokumentace a v říjnu 2006 začala v dceřiné společnosti Vítkovice Heavy Machinery výroba tlakových částí prvních dvou kotlů pro Tušimice. V červnu 2007 byla zahájena plánována odstávka příslušných bloků elektrárny a současně začala čtyřměsíční demontáž 10.640 tun starých zařízení. Od září 2007 běží montáž kotlů. Tu provádějí Hutní montáže, rovněž společnost ze skupiny Vítkovice, které jsou se 725 zaměstnanci jednou z největších montážních firem v ČR. Objem zakázky pro Hutní montáže se pohybuje okolo 760 milionů korun. Kontrakt by navíc měl i pro ně mít v budoucnu pokračování také na rekonstrukci elektrárny v Prunéřově.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (40x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Dodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně LedviceDodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně Ledvice (37x)
Obecně se říká, že kotel je srdcem každé tepelné elektrárny. A to nejen z důvodu, že generuje páru, která pohání ostatní...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (33x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...