Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Vítkovice otevřely nový závod na stěny kotlů, zejména pro elektrárny

Vítkovice otevřely nový závod na stěny kotlů, zejména pro elektrárny

Publikováno: 26.3.2010
Rubrika: Technologie, materiály, Lidé-Věci-Události

Ostravská strojírenská skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP otevřela v Ostravě novou, špičkovou továrnu. Provoz na výrobu tzv. membránových stěn, které jsou součástí zejména energetických kotlů, ale také zařízení například v chemickém průmyslu, znamenal pro skupinu půlmiliardovou investici. Zprovoznění závodu je součástí strategických záměrů VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, které se soustředí na komplexní dodávky technologií na klíč. Nový závod je začleněn do struktury dceřiné společnosti VÍTKOVICE POWER ENGINEERING, a.s, a přinese i nová pracovní místa. Už v této fázi je jich 55. Od června, kdy výroba poběží naplno, se počet zaměstnanců v dělnických profesích zvýší na 123. Celkově bude provoz membránových stěn zaměstnávat zhruba 150 lidí.

„Membránové stěny významně posilují naše kapacity v komplexních dodávkách technologií. Kontrakty, které máme nebo je chystáme v energetice v tuzemsku Indii, Turecku, Rusku a dalších zemích, jednoznačně ukazují, že bylo správné investovat uprostřed loňské krize do provozu, který nás technologicky a ve vztahu ke konkurenci posune na vyšší příčku. Několik desítek let nebyl v tuzemsku postaven takto vybavený strojírenský závod pro energetiku,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s., Jan Světlík.

Dceřiná společnost VÍTKOVICE POWER ENGINEERING, a.s., je v rámci skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP mimo jiné realizátorem mnohamiliardového kontraktu na obnovu tepelných elektráren Tušimice a Prunéřov společnosti ČEZ. Mimo to ale vyrábí bioplynové stanice a řeší tzv. green technology (projekty energetické soběstačnosti a dopravy založené na nefosilních zdrojích). „Zajímavostí je, že strojírenské VÍTKOVICE už v minulosti membránové stěny vyráběly. V rámci politického dělení kompetencí tehdejšího československého průmyslu byl tento výrobní provoz v 80. letech minulého století přesunut na Slovensko,“ upozornil předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING Pavel Ondruch.

Stavební část závodu membránových stěn stála strojírenský holding zhruba 240 milionů korun, suma 260 milionů připadá na moderní technologie. Výrobní plocha hal je 14 800 m2. Závod bude schopen ročně produkovat přibližně 6.000 tun surových a 4.000 tun opracovaných (tzv. ošacovaných) membránových stěn za rok. Větší část produkce bude směřována na vývoz. Už v těchto dnech odcházejí dodávky například na Kubu a do Jižní Ameriky. Klíčové projekty má ale strojírenský producent také na domácím trhu. Patří k nim především zmíněné zakázky pro ČEZ do roku 2014 s hodnotou okolo 15 miliard korun.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (55x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...