Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Vítkovice Power Engineering otevřely bioplynovou stanici

Vítkovice Power Engineering otevřely bioplynovou stanici

Publikováno: 8.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:23
Rubrika: Tiskové zprávy, Biogas

Bioplynová stanice, která bude produkovat čistou energii a substrát pro hnojení půdy, byla dnes za účasti ministra zemědělství Petra Gandaloviče slavnostně otevřena v Pustějově na Novojičínsku. Stanice, kterou dodala společnost Vítkovice Power Engineering, z ostravského strojírenského holdingu Vítkovice, sleduje nové trendy bezodpadového zpracování organické hmoty. Provozovatelem je farma Zemspol Studénka.

„Výroba energie z rostlinných a živočišných produktů je správný směr, protože zde si nekonkuruje výroba biopaliv s výrobou potravin tak, jako je tomu v jiných případech. Naopak lze zužitkovat celý energetický obsah včetně odpadního tepla,“ komentoval ministr Gandalovič.
Bioplynová stanice pracuje na principu mokré fermentace. Ze směsi směs hovězí a prasečí kejdy a s přídavkem produktů rostlinného původu je schopna produkovat bioplyn jako zdroj čisté energie a stabilizovaný substrát jako kvalitní přírodní hnojivo se schopností doplňovat ubývající humus v půdě.
Vznikající bioplyn je pak dále využíván ve čtyřech kogeneračních jednotkách pro výrobu elektřiny a tepla. Elektřina je přednostně dodávána do sítě za výhodnou dotovanou cenu platnou pro produkci energie z obnovitelných zdrojů. „Odpadní teplo z procesu kogenerace, ve formě teplé vody, se zhruba z jedné třetiny využívá pro udržování teploty pro produkci bioplynu, větší část v budoucnu poslouží i k vytápění obecních domů a budov v majetku obce v Pustějově,“ doplnil starosta obce Pustějov Tomáš Maiwaelder s tím, že obec projekt od počátku podporovala.
Výstavba bioplnynové stanice pro společnost Zemspol Studénka byla zahájena v září 2006, od loňského podzimu je stanice ve zkušebním provozu. Nyní začíná nezbytné kolaudační řízení pro uvedení do trvalého provozu, který se předpokládá od letošního srpna.

Parametry bioplynové stanice:

  • Základním prvkem jsou dva fermentory ze smaltovaných plechů, každý o pracovním objemu 2.100 m3, na každém z nich je speciální ocelová šroubovaná střecha s membránovým plynojemem o celkovém objemu plynového prostoru 700 m3.
  • Ve fermentorech probíhá proces fermentace při 40 °C.
  • Předpokládaná výroba elektrické energie na čtyřech kogeneračních jednotkách (celkový el. výkon 680 kW) s časovým využitím 90- 95 % chodu na plný výkon.
  • Předpokládaná roční produkce el. energie asi 4.700 MWh.
  • Předpokládaná roční produkce tepelné energie asi 21.000 GJ.

Fotoreportáž ze slavnostního otevření:


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...