Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Vítkovice budují silné zázemí pro velké projekty

Vítkovice budují silné zázemí pro velké projekty

Publikováno: 4.10.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 15:14
Rubrika: Energetické strojírenství

Na více než čtyři miliardy korun letos vzrostou příjmy z inženýringových činností společnosti Vítkovice. Ve srovnání s rokem 2006 tato část tržeb strojírenské společnosti vzroste o 100 procent, tedy o částku převyšující dvě miliardy korun. „Příprava projektů a komplexních dodávek na klíč je pro nás zcela zásadní. Už při privatizaci v roce 2003 jsme jasně řekli, že v konstrukci a inženýringu vidíme budoucnost firmy.

Personálně jsme tento úsek museli resuscitovat, protože předchozí restrukturalizační pokusy ho doslova rozprášily. Dnes má náš vlastní inženýring přibližně 300 lidí, další desítky odborníků s námi spolupracují na vysokých školách a ve výzkumných ústavech a zkušebnách,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic Jan Světlík.
Inženýring strojírenského holdingu se specializuje na osm oborů, které respektují osm produktových linií a jejich rozhodující sériové produkty. Inženýring je tedy rozčleněn na energetiku, metalurgické procesy, skladovací komplexy a EKO technologie, úpravárenské procesy surovin, vysokotlaké ocelové láhve a jejich využití, zařízení pro povrchovou těžbu, halové systémy a průmyslové pece. Za každým z těchto celků jsou viditelné úspěchy.
Například v energetice mají Vítkovice a jejich dceřiné firmy Vítkovice Heavy Machinery a Hutní Montáže už nyní zakázky do roku 2013, kdy dodají největší tuzemské energetické společnosti ČEZ, sedm nově konstruovaných, moderních kotlů nové generace za celkem asi 15 miliard korun a montážní práce na klíč. Miliardové zakázky získala strojírenská firma Vítkovice Heavy Machinery na modernizaci elektráren v Tušimicích a Prunéřově. Strojaři mají metodou Retrofit, tedy postupem, kdy se staví zcela nové zařízení na místě starého vybudovat čtyři energetické kotle o výkonu 200 MW v Elektrárně Tušimice II. Současně připraví a obdobným způsobem postaví další tři energetické kotle o výkonu 250 MW obdobné koncepce v Elektrárně Prunéřov. Rovněž v produkci ocelových láhví jsou Vítkovice díky inženýringu nositelem novinek. V sesterské Vítkovice Cylinders vzniká unikátní technologie na výrobu ocelových láhví a nádob pro zajištění pohonu aut zemním plynem, metanem a vodíkem. Technologii vyvinuly, vyrobily a stavějí opět firmy ze skupiny vítkovického holdingu.
Podle předsedy představenstva J. Světlíka chtějí Vítkovice působit ve vybraných segmentech strojírenství jako globální firma, proto je jejich inženýring navázán na vysokoškolská a výzkumná pracoviště, jaká jsou například při Vysoké škola báňské - Technické univerzitě v Ostravě či na Vysokém učení technickém v Brně. Strojírenská skupina navíc jde cestou akvizic – tedy cestou dokupování kapacit v oblasti konstrukce, projekce, vývoje i výroby. „Na to navazují naše aktivity v podpoře školství, abychom byli schopni pokrýt naše potřeby technicky vzdělaných lidí do dělnických i manažerských pozic. Jedině tak máme šanci držet podstatné podíly na přinejmenším evropském trhu,“ vysvětlil J. Světlík.
Společnosti ze skupiny Vítkovice, kam patří i všechny aktivity společnosti Vítkovice mají nyní přibližně 7.500 zaměstnanců. Největší podíl mají na trhu ocelových láhví, kde jsou evropskou jedničkou, hasicích přístrojů, kde dominují ve střední Evropě a v dopravním strojírenství, kde kontrolují 18 až 20% podíl celosvětového trhu lodních hřídelí pro dvoutaktní dieselové lodní motory.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“ (51x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Roman Baláž, obchodní ředitel MSA, a.s. Dolní Benešov. Pane řediteli, co do...
T Machinery a. s. z Hodonínska dodá do Ruska obří důlní kombajn (46x)
Strojírna T Machinery z Ratíškovic na Hodonínsku dodá do Ruska obří důlní kombajn za dva miliony eur (asi 51 milionů kor...
V Hradci Králové vyrábějí i gondoly větrných elektráren (46x)
Královéhradecká firma Excon Steel patří v současné době k našim předním výrobcům zařízení nejen pro chemický a petrochem...