Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Turbína nového bloku K7 úspěšně přifázována

Turbína nového bloku K7 úspěšně přifázována

Publikováno: 4.9.2013, Aktualizováno: 6.9.2013 09:38
Rubrika: Elektrárny, Energetické strojírenství

Turbína nového bloku kladenské elektrárny, kterou provozuje společnost Alpiq Generation (CZ) s.r.o., byla 26. srpna 2013 úspěšně přifázována a připojena do české energetické soustavy. Tato akce byla provedena po obdržení souhlasu Ministerstva průmyslu a obchodu se zkušebním provozem a licence na výrobu elektřiny a tepla od Energetického regulačního úřadu.

Klíčová slova: turbína, Alpiq, energetická soustava

V první fázi bude turbína provozována ve zkušebním provozu a zároveň budou probíhat další zkoušky a testování systému.

S čistou kapacitou 135 megawattů, o 101 megawattů vyšší než jeho předchůdce, bude blok vysoce účinný a šetrný k životnímu prostředí. Nahrazovaný blok, který byl uveden do provozu v druhé polovině 70. let, již nebude v budoucnu splňovat nové emisní předpisy Evropské unie, které budou platit od 1. ledna 2016.

Nový blok významně zvýší výkon elektrárny v Kladně. Elektrárna bude tudíž schopna dodávat více elektřiny na úrovní lokální, regionální a národní. Zároveň i do budoucna zajistí spolehlivé dodávky tepla pro město Kladno. Zvýšení tepelného výkonu také dovolí budoucí rozšíření distribuční soustavy a potenciální připojení nových zákazníků.

Alpiq Generation (CZ) s.r.o. - Nezávislý výrobce energie v Kladně a ve Zlíně

Společnost je 100% vlastněná švýcarským energetickým holdingem Alpiq Group. V Kladně a ve Zlíně provozuje moderní kogenerační zdroje na výrobu elektřiny a tepla, které splňují ekologické normy ČR a EU. Výkon kladenské elektrárny dosahuje 415 MWe, výkon zlínského zdroje 66 MWe. Společnost se tak řadí mezi největší nezávislé výrobce energie v České republice. Díky poskytování podpůrných služeb také výrazně přispívá ke stabilitě energetické soustavy ČR. Alpiq Generation (CZ) s.r.o. zaměstnává více než 400 pracovníků.

Více informací o Alpiq Generation (CZ): www.generation.alpiq.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (34x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...