Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Teplárna Liberec zdraží o pět procent na 688 Kč za gigajoul

Teplárna Liberec zdraží o pět procent na 688 Kč za gigajoul

Publikováno: 12.11.2010
Rubrika: Teplárenství, Firemní zpravodajství

Liberec 12. listopadu (ČTK) - Centrální teplo dodávané Teplárnou Liberec zdraží od Nového roku o pět procent. Domácnosti zaplatí v průměru kolem 688 korun za gigajoul. Průměrná domácnost, která spotřebuje ročně kolem 35 gigajoulů, tak za teplo a teplou vodu zaplatí za rok navíc asi 1100 korun. Teplárna naposledy zdražovala před dvěma lety, letos se cena zvýšila jen o nárůst sazby DPH. Zvýšení ceny si vyžádaly především nižší odběry energie od průmyslových zákazníků a vyšší ceny paliv, řekl dnes ČTK mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.

Letos se podle Jankovského snížil především odběr tepla průmyslovými podniky, které se vyrovnávaly s dopady ekonomického útlumu. Ubylo i napojených domácností. "Odpojování ale není nijak masové, šlo jen o několik domů," poznamenal Jankovský.
Minimální růst cen je podle místopředsedy představenstva Tomáše Balcara dán především zavedením vícepalivového systému, což podniku umožňuje pružně reagovat na momentální nabídku na trhu. "Poslední dva roky se nám cenu dařilo držet téměř na stejné úrovni navzdory bouřlivému vývoji na palivových trzích. V letním období nám tyto výkyvy pomáhalo překlenout teplo ze spalovny Termizo. Nepříznivý vliv na hospodaření mají také aktuálně nízké výkupní ceny elektřiny, kterou dodáváme do rozvodné sítě," vysvětlil Balcar.
Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ. Zásobuje teplem stotisícový Liberec a Vratislavice nad Nisou a vyrábí i elektřinu. V hospodářském roce, který začal 1. října 2008 a skončil 30. září 2009, dodala firma téměř 19.000 domácnostem, 20 průmyslovým podnikům a 150 odběratelům z oblasti obchodu a služeb 965.000 gigajoulů tepla. Do investic dala firma v předchozím roce 35 milionů, letos to bylo podle Jankovského téměř 25 milionů korun.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (50x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (40x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...