Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Hlasování o Projektu desetiletí zahájeno

Hlasování o Projektu desetiletí zahájeno

Publikováno: 2.2.2012, Aktualizováno: 6.2.2012 09:18
Rubrika: Teplárenství, Lidé-Věci-Události

Na internetových stránkách Teplárenského sdružení České republiky www.tscr.cz bylo zahájeno hlasování veřejnosti v anketě o Projekt desetiletí v soustavách zásobování teplem a chladem. O titul se uchází 10 projektů, které v letech 2001 až 2010 nejvíce přispěly k čistému ovzduší našich měst, k využití obnovitelných zdrojů energie nebo úspoře paliva a tím ke stabilizaci ceny tepla pro domácnosti a ostatní odběratele.

Teplárenské sdružení České republiky pořádá již od roku 2002 každoročně soutěž Projekty roku v soustavách zásobování teplem a chladem, ve které se doposud představilo 78 projektů. Pro soutěžní anketu Projekt desetiletí bylo vybráno 10 nejúspěšnějších. Teplárny do nich investovaly přes 5 miliard korun a týkají se soustav, na které je napojeno 150 000 domácností, tedy desetiny domácností zásobovaných teplem z centrálních zdrojů u nás. Do hlasování se může zapojit i veřejnost na stránkách Sdružení www.tscr.cz. Slavnostní vyhlášení ankety proběhne na společenském večeru XVIII. Teplárenských dnů ve středu 25. dubna 2012 v pražském hotelu Step. „Vzhledem k tomu, že soutěž Projekt roku pořádáme již deset let, je správná chvíle se podívat, co se za tu dobu v teplárenství podařilo a vyhodnotit ten opravdu nejlepší projekt uplynulého desetiletí,“ uvedl za organizátory tiskový mluvčí Pavel Kaufmann a dodal: “Chceme dát příležitost laické i odborné veřejnosti a také novinářům, aby vybrali svého favorita. Hlasování odborné veřejnosti bylo zahájeno již v minulém týdnu a setkalo se u energetiků s mimořádným zájmem, který nás samotné překvapil.“

Telegrafické představení projektů zařazených do ankety:

  • V Děčíně od roku 2002 využívají pro dodávku tepla geotermální vrty a tepelná čerpadla, poháněná elektřinou z kogeneračních plynových motorů. Účinnost zdroje je úctyhodných 140 %.
  • V Třebíči po roce 2002 začaly postupně dodávat teplo pro 10 000 domácností Teplárny Sever, Jih a Západ, které k výrobě tepla používají biomasu a nahradily stovku malých kotelen.
  • Na ekologické teplo Pražské teplárenské soustavy byly od roku 2002 napojeny desetitisíce bytů a další odběratelé Krče, Modřan, Invalidovny, Horních Počernic a Měcholup, Petrovic, Holešovic či Neratovic.
  • Radnice v Blansku, Boskovicích a Tišnově se společností Zásobování teplem Blansko zmodernizovaly dožívající tepelné soustavy pro více než 6000 bytů a další odběratele.
  • V Klatovech spustili kotel, který spaluje hnědé uhlí s dřevní štěpkou, zvýšil kombinovanou výrobu elektřiny a tepla a stabilizoval cenu tepla pro domácnosti, ale i další odběratele.
  • Od roku 2009 vyrábí z 80 000 tun biomasy v krnovské teplárně nový kotel polovinu elektřiny a „zelené“ teplo pro 2500 bytů a 10 průmyslových firem ve městě.
  • Teplo pro novou soustavu zásobující 5300 bytů a další odběratele v Bohumíně bude 20 let dodávat 8 kilometrovým napáječem naše jediná černouhelná elektrárna Dětmarovice.
  • Projekt COGEN rozšířil kombinovanou výrobu elektřiny a tepla do dalších 10 lokalit v 7 městech a skupina MVV Energie CZ tak ročně vyrobí až 150 GWh zelené elektřiny ekologicky společně s teplem.
  • S novým kotlem, spalujícím 120 tisíc tun biomasy, vyrábí v Plzni už přes 40 % elektřiny ekologicky. K výrobě zelené energie ročně v Plzni využívají 300 tisíc tun biomasy, které nahradí 150 tisíc tun uhlí.
  • V žatecké výtopně Perč před rokem zprovoznili novou kotelnu s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla s největší jednotkou na spalování biomasy s organickým Rankinovým cyklem u nás.

Podrobný popis projektů je k dispozici na stránkách www.tscr.cz v sekci Aktivity – Projekt roku.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (67x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...