Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Hlasování o Projektu desetiletí zahájeno

Hlasování o Projektu desetiletí zahájeno

Publikováno: 2.2.2012, Aktualizováno: 6.2.2012 09:18
Rubrika: Teplárenství, Lidé-Věci-Události

Na internetových stránkách Teplárenského sdružení České republiky www.tscr.cz bylo zahájeno hlasování veřejnosti v anketě o Projekt desetiletí v soustavách zásobování teplem a chladem. O titul se uchází 10 projektů, které v letech 2001 až 2010 nejvíce přispěly k čistému ovzduší našich měst, k využití obnovitelných zdrojů energie nebo úspoře paliva a tím ke stabilizaci ceny tepla pro domácnosti a ostatní odběratele.

Teplárenské sdružení České republiky pořádá již od roku 2002 každoročně soutěž Projekty roku v soustavách zásobování teplem a chladem, ve které se doposud představilo 78 projektů. Pro soutěžní anketu Projekt desetiletí bylo vybráno 10 nejúspěšnějších. Teplárny do nich investovaly přes 5 miliard korun a týkají se soustav, na které je napojeno 150 000 domácností, tedy desetiny domácností zásobovaných teplem z centrálních zdrojů u nás. Do hlasování se může zapojit i veřejnost na stránkách Sdružení www.tscr.cz. Slavnostní vyhlášení ankety proběhne na společenském večeru XVIII. Teplárenských dnů ve středu 25. dubna 2012 v pražském hotelu Step. „Vzhledem k tomu, že soutěž Projekt roku pořádáme již deset let, je správná chvíle se podívat, co se za tu dobu v teplárenství podařilo a vyhodnotit ten opravdu nejlepší projekt uplynulého desetiletí,“ uvedl za organizátory tiskový mluvčí Pavel Kaufmann a dodal: “Chceme dát příležitost laické i odborné veřejnosti a také novinářům, aby vybrali svého favorita. Hlasování odborné veřejnosti bylo zahájeno již v minulém týdnu a setkalo se u energetiků s mimořádným zájmem, který nás samotné překvapil.“

Telegrafické představení projektů zařazených do ankety:

  • V Děčíně od roku 2002 využívají pro dodávku tepla geotermální vrty a tepelná čerpadla, poháněná elektřinou z kogeneračních plynových motorů. Účinnost zdroje je úctyhodných 140 %.
  • V Třebíči po roce 2002 začaly postupně dodávat teplo pro 10 000 domácností Teplárny Sever, Jih a Západ, které k výrobě tepla používají biomasu a nahradily stovku malých kotelen.
  • Na ekologické teplo Pražské teplárenské soustavy byly od roku 2002 napojeny desetitisíce bytů a další odběratelé Krče, Modřan, Invalidovny, Horních Počernic a Měcholup, Petrovic, Holešovic či Neratovic.
  • Radnice v Blansku, Boskovicích a Tišnově se společností Zásobování teplem Blansko zmodernizovaly dožívající tepelné soustavy pro více než 6000 bytů a další odběratele.
  • V Klatovech spustili kotel, který spaluje hnědé uhlí s dřevní štěpkou, zvýšil kombinovanou výrobu elektřiny a tepla a stabilizoval cenu tepla pro domácnosti, ale i další odběratele.
  • Od roku 2009 vyrábí z 80 000 tun biomasy v krnovské teplárně nový kotel polovinu elektřiny a „zelené“ teplo pro 2500 bytů a 10 průmyslových firem ve městě.
  • Teplo pro novou soustavu zásobující 5300 bytů a další odběratele v Bohumíně bude 20 let dodávat 8 kilometrovým napáječem naše jediná černouhelná elektrárna Dětmarovice.
  • Projekt COGEN rozšířil kombinovanou výrobu elektřiny a tepla do dalších 10 lokalit v 7 městech a skupina MVV Energie CZ tak ročně vyrobí až 150 GWh zelené elektřiny ekologicky společně s teplem.
  • S novým kotlem, spalujícím 120 tisíc tun biomasy, vyrábí v Plzni už přes 40 % elektřiny ekologicky. K výrobě zelené energie ročně v Plzni využívají 300 tisíc tun biomasy, které nahradí 150 tisíc tun uhlí.
  • V žatecké výtopně Perč před rokem zprovoznili novou kotelnu s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla s největší jednotkou na spalování biomasy s organickým Rankinovým cyklem u nás.

Podrobný popis projektů je k dispozici na stránkách www.tscr.cz v sekci Aktivity – Projekt roku.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Živě z MSV: Nakládání se sypkými materiály v těžkém průmyslu se specialistou firmy Labimex (613x)
O problematice sypkých materiálů v těžkém průmyslu jsme si v rámci MSV v Brně povídali s Janem Skřivánkem ze společnosti...
Firma UnionOcel slavila 15 let na českém trhuFirma UnionOcel slavila 15 let na českém trhu (68x)
Patnáct let na českém trhu oslavila společnost UnionOcel s.r.o. ve velkém stylu. Do areálu servisního a skladovacího cen...
„Rekonstrukce nevznikala snadno, radost mám snad jen z okamžiku rozhodnutí, že do toho jdeme,“... (65x)
...uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Aleš Seitz, generální ředitel a předseda představenstva Teplárna Str...