Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Zvýšení DPH na teplo by mělo závažné důsledky

Zvýšení DPH na teplo by mělo závažné důsledky

Publikováno: 19.1.2011
Rubrika: Teplárenství, Odborná diskuze

Teplárenské sdružení České republiky upozorňuje, že sjednocení daně z přidané hodnoty (dále jen DPH) na 19 % by vzhledem ke zvýšení ceny tepla mělo vážný sociální dopad na domácnosti a dopadlo by i na jeho další odběratele, kteří nejsou plátci DPH. Na dálkové zásobování teplem je v České republice připojeno přibližně 1,6 miliónu domácností.

Dopad do ceny tepla pro domácnosti by se pohyboval mezi 35 až 60 Kč/GJ podle stávající ceny tepla. Modelový odběratel v panelákovém bytě se spotřebou 35 GJ by tak ročně zaplatil za teplo přibližně o 1.200 až 2.100 Kč ročně navíc. Celkem by stát od domácností vybral navíc přibližně 2,5 miliardy Kč. Zejména pro sociálně slabé občany by šlo o výrazný nárůst životních nákladů srovnatelný s dopadem růstu ceny elektřiny, kterému se vláda nedávno rozhodla zabránit dotacemi ze státního rozpočtu. Současně by došlo ke snížení ekonomické motivace využívat dálkové zásobování teplem s potenciálně negativními dopady na kvalitu ovzduší zejména v ekologicky nejzatíženějších městských aglomeracích.

Teplárenské sdružení České republiky chápe nutnost hledat dodatečné příjmy státu v souvislosti s důchodovou reformou. Dodatečná daňová zátěž by však měla být rozložena na co nejširší okruh poplatníků a měla by motivovat občany k ekologickému chování. Zvýšení DPH na teplo je v protikladu s oběma těmito požadavky. Dlouhodobě udržitelným řešením je pouze promyšlená ekologická daňová reforma. Například jen odstranění nesystémového osvobození zemního plynu spotřebovávaného v domácnostech a domovních kotelnách od ekologické daně při stávající sazbě by přineslo více než 1 miliardu Kč. V EU se také stále více debatuje o zavedení tzv. uhlíkové daně na spotřebu fosilních paliv v zařízeních, která nejsou zahrnuta do systému emisního obchodování. Řada států již takovou daň také uplatňuje.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (40x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Nový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně ChvaleticeNový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně Chvaletice (36x)
Chvaletická elektrárna byla vybudována v letech 1973 – 1979 v místech bývalého pyritového dolu. Celkový instalovaný výko...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (33x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...