Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Teplárenské sdružení ČR podporuje reformu odpadového hospodářství

Teplárenské sdružení ČR podporuje reformu odpadového hospodářství

Publikováno: 29.5.2014
Rubrika: Aktuality

Vyjádření Teplárenského sdružení České republiky k usnesení Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny k novele zákona o odpadech ze dne 21. 5. 2014. Usnesení mimo jiné navrhuje ukončit skládkování směsného komunálního odpadu v roce 2023.

Česká republika má vážný problém v odpadovém hospodářství, protože obrovské množství využitelného odpadu stále končí na skládkách a dřívější opatření nepřinesla žádaný efekt. Je proto nezbytné vrátit poplatku za skládkování motivační funkci a stanovit termín ukončení skládkování využitelného odpadu. Chce to po nás Brusel a měli bychom to udělat i kvůli sobě. Požadavek na zvýšení poplatku za skládkování obsahuje také schválená Státní politika životního prostředí České republiky 2012−2020.

Diskuze MŽP s odbornou veřejností o potřebě zásadní reformy odpadového hospodářství a ukončení skládkování využitelného odpadu běží už dlouhá léta. Jsme rádi, že pod vedením ministra Brabce přešlo MŽP konečně od slov k činům,“ řekl místopředseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Návrh odsouhlasený výborem pro životní prostředí je v základních bodech zcela v intencích odborné debaty, která probíhá již více než dva roky za účasti všech relevantních subjektů zainteresovaných v odpadovém hospodářství.

„Návrh novely zákona o odpadech nemohl překvapit nikoho, kdo četl Státní politiku životního prostředí a viděl koaliční smlouvu a programové prohlášení vlády Bohuslava Sobotky,“ řekl ředitel výkonného pracoviště TSČR Martin Hájek a dodal: „Samozřejmě bychom si představovali radikálnější návrh a rychlejší růst poplatku za skládkování, ale chápeme, že politika je umění možného.“

Návrh počítá s postupným zvyšováním celkového poplatku za skládkování komunálního odpadu z dnešních 500 Kč za tunu odpadu až na 1000 Kč za tunu v roce 2020. Poplatek za skládkování není poplatkem, který platí občané za odvoz popelnic. V poplatku placeném občany tvoří poplatek za skládkování odpadu jen malou část. Zvýšení poplatku za skládkování o 100 Kč/tunu podle výpočtu Ministerstva životního prostředí znamená zvýšení „poplatku za popelnici“ o 21 Kč na osobu za rok. A to ještě za předpokladu, že by se v odpadovém hospodářství nic nezměnilo. Pokud občané svůj odpad vytřídí do barevných kontejnerů, nebudou připlácet za jeho skládkování.

Teplárenské sdružení České republiky je zájmovým sdružením právnických osob podnikajících v teplárenství. Bylo založeno v roce 1991 se záměrem podpořit dálkové zásobování teplem energií. Vedle výrobců a distributorů dálkového tepla jsou jeho členy i vysoké školy a organizace, jejichž činnost je svázána s dálkovým zásobováním teplem. Členové Sdružení zásobují teplem dálkově přes 1,1 milionu domácností, v nichž žije přes 3 miliony obyvatel. Teplo dodávají i průmyslovým podnikům, ale také školám, nemocnicím, úřadům a dalším odběratelům.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Prodej ostravské hutě dokončen. ArcelorMittal Ostrava se změní na Liberty Ostrava (127x)
Skupina ArcelorMittal dnes dokončila prodej ostravské huti, kterou se souhlasem Evropské komise koupila skupina Liberty ...
Spustili jsme novou podobu webových stránek! (24x)
Vážené čtenářky a čtenáři časopisu ALL FOR POWER, po více než 10 letech se od roku 2020 změnila tvář on-line verze naše...
Česko promarnilo některé roky a v době, kdy bylo možné zákaz skládkování prosadit, nevěnovalo odpadovému hospodářství dostatečnou pozornost (20x)
Především neschopnost státních úředníků, resp. české politické reprezentace o čemkoliv rychle a jednoznačně rozhodnout z...