Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    „Není jiné možnosti, chceme-li dosáhnout společného cíle, než dohoda a kompromisy. Tomu jdeme naproti,“...

„Není jiné možnosti, chceme-li dosáhnout společného cíle, než dohoda a kompromisy. Tomu jdeme naproti,“...

Publikováno: 2.1.2014
Rubrika: Elektrárny, Rozhovory

... uvedl pro All for Power Ing. Oldřich Šimána, vedoucí projektového týmu komplexní obnovy Elektrárny Prunéřov II, společnosti ČEZ, a. s.

Celý článek je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Zhodnoťte prosím na úvod dosavadní průběh komplexní obnovy v Prunéřově, především z hlediska termínů a kvality provedení práce.

V současné době jsou dokončeny demontáže a demolice obnovovaných zařízení. V plném proudu je opětovná montáž. Probíhá montáž tlakových celků na všech kotlích s tím, že na kotli 23 budeme v nejbližších dnech konstatovat připravenost tlakového celku na tlakovou zkoušku. Zároveň probíhají montáže ostatních zařízení kotelny, ať už se jedná o bloková zařízení – elektroodlučovače, kouřové, vzduchové a recirkulační ventilátory či zařízení společná, kam patří například odvod strusky. Na strojovně byly dokončeny stolice turbogenerátorů, usazeny kondenzátory a provedeny zdvihy všech statorů generátorů, to znamená, že všechny generátory máme na pozici a mohli jsme přistoupit k montáži turbín.

Aktuálně probíhají práce na montáži nízkotlakých těles jednotlivých turbín. Zároveň se dokončují stavební práce, čili podlahy na jednotlivých kótách, realizace ocelových konstrukcí a montáž spojovacích potrubí. Máme postaveny všechny tři absorbéry a probíhá montáž technologií v absorbérech. Probíhají předmontáže a montáže surových i čistých spalin. Dokončili jsme sanaci chladicí věže č. 3 včetně celkové výměny rozstřikovacího systému a věž jsme uvedli do provozu. Podmínkou realizace komplexní obnovy je totiž udržení bloků 21 a 22 v provozu po celou dobu retrofitu. Uvedením chladicí věže 3 do provozu bylo lze odstavit chladicí věž 2 a zahájit její repasi.

Z hlediska harmonogramu jsme, přes mnohé problémy spojené se skutečným stavem a fakt, že se jedná o obnovu s podmínkou udržení neobnovovaných bloků v provozu, v termínech. Na stavbě rozsahu, jakým komplexní obnova je, se problémy s kvalitou zákonitě vyskytnout mohou. Nicméně ve spolupráci s generálním dodavatelem a dodavateli jednotlivých celků se nám poměrně úspěšně daří neshody v kvalitě odhalovat a přijímat taková nápravná opatření, která vedou k eliminaci problémů s kvalitou. Všeho je dosaženo za velkého úsilí a velkého nasazení ze strany projektového týmu investora, ostatních útvarů ČEZ a pracovníků jednotlivých dodavatelů v čele s generálním dodavatelem ŠKODA PRAHA Invest.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (46x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (45x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....