Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Írán zahájí výstavbu JE Búšehr 2

Írán zahájí výstavbu JE Búšehr 2

Publikováno: 9.9.2016, Aktualizováno: 12.9.2016 16:37
Rubrika: Jaderné

Íránská organizace Atomic Energy Organization of Iran (AEOI) oznámila, že prezident Hasan Rúhání schválil výstavbu dvou bloků s reaktory VVER-1000 v lokalitě Búšehr a že vláda vyčlenila na tento projekt finanční prostředky. Projekt je označován jako Búšehr 2 a obnáší dva nové bloky s reaktory typu VVER-1000 speciálně upravené pro provoz v oblastech s vyšší seismickou aktivitou.

Klíčová slova: VVER, Búšehr

Podle organizace AEOI má dojít k slavnostnímu položení základního kamene v nejbližší době. V listopadu 2015 uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak, že výstavba JE Búšehr 2 vyjde na téměř 11 miliard dolarů. Tato suma podle něj odpovídá běžné ceně elektrárny s dvěma bloky ruské konstrukce.

Výstavba dvou bloků jaderné elektrárny Búšehr 1 byla zahájena v roce 1975 německou společností Kraftwerk Union. Islámská revoluce a neuhrazené platby z íránské strany však znamenaly přerušení tohoto projektu, kdy první blok byl téměř dokončen a na druhém bloku byla hotova asi polovina stavebních prací. V roce 1995 byla podepsána smlouva s Rosatomem o dokončení prvního bloku za použití moderního reaktoru, ale využití co největšího množství již dodaných komponent. Odborníci ze společnosti Atomstrojexport, která se v rámci Rosatomu zabývá exportem ruských jaderných technologií, tak spojili původní západní technologie s moderními ruskými – zařízení tohoto bloku je ze 40 % ruského původu, z 24 % německé a z 36 % íránské výroby.

První blok elektrárny Búšehr byl uveden do komerčního provozu v roce 2013, má reaktor VVER-1000 a je modifikován pro provoz v seismicky aktivní oblasti. Je projektován tak, aby vydržel devátý stupeň stupnice MSK-64 z celkových dvanácti stupňů, přičemž v provozu může být až do šestého stupně.

Kontrakt na stavbu dvojice nových bloků byl podepsán mezi Íránem a Ruskem v listopadu 2014. Podle něj mají být postaveny bloky s reaktory VVER-1000 již bez využití původních zařízení a budov rozestavěného bloku. Generálním dodavatelem bude opět Atomstrojexport a generálním projektantem Atomprojekt, také součást struktury Rosatomu.

Podle plánů má být fyzikální spouštění prvního nového bloku zahájeno v letech 2024 a druhého v roce 2026. Uvedení do komerčního provozu a předání zákazníkovi má proběhnout v letech 2025 a 2027. Íránská vláda plánuje spojit tyto bloky s odsolovacími stanicemi, takže by mohly v budoucnu poskytovat až 20 % pitné vody pro město Búšehr.

Mezi dodavateli prvního bloku by mohla být i česká strojírenská firma ZVVZ Milevsko. 

Dodávkám zařízení do jaderných elektráren se věnujeme dlouhodobě, a proto v nové éře nelze pominout ani rozšíření Búšehru. Nejdříve ale musí český parlament zrušit zákon z roku 2000, který nám to zakazuje," říká Miloslav Mácha, generální  ředitel holdingu ZVVZ GROUP. Ten přitom prostřednictvím své dceřiné společnosti ZVVZ-Enven Engineering průběžně jedná s ruským Rosatomem o zařazení mezi jeho dodavatele a možnost účastnit se i dalších podobných projektů.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (42x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...