Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Írán zahájí výstavbu JE Búšehr 2

Írán zahájí výstavbu JE Búšehr 2

Publikováno: 9.9.2016, Aktualizováno: 12.9.2016 16:37
Rubrika: Jaderné

Íránská organizace Atomic Energy Organization of Iran (AEOI) oznámila, že prezident Hasan Rúhání schválil výstavbu dvou bloků s reaktory VVER-1000 v lokalitě Búšehr a že vláda vyčlenila na tento projekt finanční prostředky. Projekt je označován jako Búšehr 2 a obnáší dva nové bloky s reaktory typu VVER-1000 speciálně upravené pro provoz v oblastech s vyšší seismickou aktivitou.

Klíčová slova: VVER, Búšehr

Podle organizace AEOI má dojít k slavnostnímu položení základního kamene v nejbližší době. V listopadu 2015 uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak, že výstavba JE Búšehr 2 vyjde na téměř 11 miliard dolarů. Tato suma podle něj odpovídá běžné ceně elektrárny s dvěma bloky ruské konstrukce.

Výstavba dvou bloků jaderné elektrárny Búšehr 1 byla zahájena v roce 1975 německou společností Kraftwerk Union. Islámská revoluce a neuhrazené platby z íránské strany však znamenaly přerušení tohoto projektu, kdy první blok byl téměř dokončen a na druhém bloku byla hotova asi polovina stavebních prací. V roce 1995 byla podepsána smlouva s Rosatomem o dokončení prvního bloku za použití moderního reaktoru, ale využití co největšího množství již dodaných komponent. Odborníci ze společnosti Atomstrojexport, která se v rámci Rosatomu zabývá exportem ruských jaderných technologií, tak spojili původní západní technologie s moderními ruskými – zařízení tohoto bloku je ze 40 % ruského původu, z 24 % německé a z 36 % íránské výroby.

První blok elektrárny Búšehr byl uveden do komerčního provozu v roce 2013, má reaktor VVER-1000 a je modifikován pro provoz v seismicky aktivní oblasti. Je projektován tak, aby vydržel devátý stupeň stupnice MSK-64 z celkových dvanácti stupňů, přičemž v provozu může být až do šestého stupně.

Kontrakt na stavbu dvojice nových bloků byl podepsán mezi Íránem a Ruskem v listopadu 2014. Podle něj mají být postaveny bloky s reaktory VVER-1000 již bez využití původních zařízení a budov rozestavěného bloku. Generálním dodavatelem bude opět Atomstrojexport a generálním projektantem Atomprojekt, také součást struktury Rosatomu.

Podle plánů má být fyzikální spouštění prvního nového bloku zahájeno v letech 2024 a druhého v roce 2026. Uvedení do komerčního provozu a předání zákazníkovi má proběhnout v letech 2025 a 2027. Íránská vláda plánuje spojit tyto bloky s odsolovacími stanicemi, takže by mohly v budoucnu poskytovat až 20 % pitné vody pro město Búšehr.

Mezi dodavateli prvního bloku by mohla být i česká strojírenská firma ZVVZ Milevsko. 

Dodávkám zařízení do jaderných elektráren se věnujeme dlouhodobě, a proto v nové éře nelze pominout ani rozšíření Búšehru. Nejdříve ale musí český parlament zrušit zákon z roku 2000, který nám to zakazuje," říká Miloslav Mácha, generální  ředitel holdingu ZVVZ GROUP. Ten přitom prostřednictvím své dceřiné společnosti ZVVZ-Enven Engineering průběžně jedná s ruským Rosatomem o zařazení mezi jeho dodavatele a možnost účastnit se i dalších podobných projektů.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (61x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
„Pro první kontakt v Turecku bych se na poradenské firmy určitě nespoléhal. To si musí každý odpracovat sám,“... (54x)
... uvedl pro potřeby „Tureckého speciálu“ časopisu All for Power Martin Pecina, generální ředitel Vítkovice...
Firmy přivítaly otevření oboru Stavba jaderně energetických zařízeníFirmy přivítaly otevření oboru Stavba jaderně energetických zařízení (53x)
Po 15 letech se tak posluchačům Fakulty strojní ZČU opět otevírá možnost studovat konstrukčně zaměřený jaderný obor. ZČU...