Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rusko rozšíří JE Búšéhr o dva jaderné bloky

Rusko rozšíří JE Búšéhr o dva jaderné bloky

Publikováno: 12.11.2014
Rubrika: Jaderné

Komplexní sada dokumentů, které rozšiřují spolupráci Ruska a Íránu v oblasti civilního využití jaderné energie, byla podepsána v úterý, 11. listopadu, v sídle Státní korporace pro jadernou energii Rosatom v Moskvě. Po společných jednáních podepsali generální ředitel Rosatomu Sergej Kirijenko a vice-prezident Islámské republiky Írán, který zároveň stojí v čele Íránské organizace pro jadernou energii, Ali-Akbar Salechi, Protokol k Mezivládní dohodě mezi Ruskem a Íránem o spolupráci při vybudování jaderné elektrárny z 25. srpna 1992. Současně byl také podepsán meziresortní Memorandum o vzájemném porozumění a rozšíření spolupráce v oblasti využití jaderné energie pro mírové účely.

Klíčová slova: jaderná energie, Rosatom, Írán

Kromě toho byl v přítomnosti Sergeje Kirijenka a Ali-Akbara Salechiho podepsán Kontrakt na výstavbu druhé řady jaderné elektrárny Búšehr, který počítá s vybudováním dvou bloků JE a s možností rozšíření celkově na čtyři. Dohodu stvrdili podpisy šéf skupiny společností NIAEP – ASE a šéf Nuclear Power Production and Development Company of Iran (NPPD).

V souladu s textem Protokolu k Mezinárodní dohodě jsou obě strany připraveny spolupracovat při výstavbě osmi bloků s reaktory VVER dodaných „na klíč“ na území  Islámské republiky Írán (čtyři bloky na stavební parcele JE Búšehr a další čtyři na jiném místě). Obě strany se zároveň zavázaly zajistit maximální možnou účast íránských podniků a společností na všech činnostech souvisejících s výstavbou nových bloků, jejich provozováním a následným vyřazováním z provozu.

Celý projekt výstavby nových bloků jaderných elektráren v Íránu, včetně dodávek zařízení a jaderného paliva, bude uskutečňován pod garancí IAEA a plně v souladu s režimem nešíření jaderných materiálů, stejně jako tomu bylo při výstavbě prvního bloku JE Búšehr.

V souladu s Protokolem bude jaderné palivo do výše uvedených osmi bloků JE během celého jejich životního cyklu vyrábět a dodávat ruská strana. Vyhořelé jaderné palivo bude transportováno zpět do Ruska k dalšímu zpracování a uložení. Ruská strana se zavázala zabezpečit školení a kurzy pro íránské experty v oblasti provozování, obsluhy a související technické podpory JE, stejně jako v oblasti regulace a kontroly jaderné a radiační bezpečnosti.

V souvislosti s textem podepsaného Memoranda oba partneři potvrdili záměr vzájemně spolupracovat také v oblasti palivového cyklu a ekologie. Kromě toho v rámci rozšíření výstavby jaderných bloků ruského designu v Íránu plánují společně vypracovat studii o ekonomické efektivitě a možnosti výroby jednotlivých elementů jaderného paliva pro zmíněné bloky na území Íránu. 

Pro informaci:

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...