Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Ruští jaderní experti v Íránu představili rozšíření JE Búšehr o 2 reaktory

Ruští jaderní experti v Íránu představili rozšíření JE Búšehr o 2 reaktory

Publikováno: 17.9.2014
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

Na semináři o projektu plánované jaderné elektrárny Búšehr-2 v Teheránu představili ruští jaderní experti íránským partnerům projekt výstavby JE Búšehr-2.

Klíčová slova: Írán, rekator, jaderná elektrárna

Semináře se za ruskou stranu zúčastnili představitelé OKB Hydroporess, skupiny NIEAP-ASE, Atomenergoprojektu, Kurčatovského insitutu a podniku Silovyje mašiny. Za íránskou stranu byli přítomni poslanci parlamentu a experti státního Úřadu pro jaderná energetická zařízení.

Již dříve bylo oznámeno, že RF a Írán mají v plánu do konce letošního roku podepsat kontrakt na výstavbu dvou nových bloků na íránské jaderné elektrárně Búšehr.

JE Búšehr je první jadernou elektrárnou nejen v Iránu, ale i na celém Blízkém východě. Výkon elektrárny s reaktorem typu VVER je 1000 MW. Je umístěna 18 kilometrů od města Búšehr na břehu Perského zálivu. Výstavba JE Búšehr byla zahájena v roce 1974 německým koncernem Kraftwerk Union (Siemens/KWU). Kvůli islámské revoluci, která proběhla v únoru 1979, a začínajícímu iránsko-iráckému ozbrojenému konfliktu však byla výstavba jaderné elektrárny přerušena a smlouva o ní byla vypovězena.

V srpnu 1992 byla vládami Ruské federace a Íránu podepsána dohoda o výstavbě jaderné elektrárny. V lednu roku 1995 byla podepsána smlouva o dokončení výstavby prvního bloku elektrárny. V roce 2001 začaly probíhat dodávky základního technologického zařízení. Fyzické uvedení do provozu JE Búšehr začalo pod kontrolou inspektorů Mezinárodní agentury pro jadernou energii (MAAE) 21. srpna 2010, kdy byla realizována první dodávka nového jaderného paliva do reaktorového bloku elektrárny.

V červnu roku 2013 byl první blok elektrárny spuštěn na 100 procent. Definitivní převzetí a zahájení průmyslového provozu prvního bloku je plánováno na rok 2015.

Ruské společnosti Atomstrojexport a jejím dodavatelům se podařilo uskutečnit integraci ruského zařízení do stavební části elektrárny, která byla vybudována před několika desítkami let podle německého projektu a najít nové uplatnění pro přibližně 12 tun německého strojírenského zařízení. 

Pro informaci:

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 21 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...