Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    I přes delší odstávku přidala Želina svůj podíl do energetického mixu

I přes delší odstávku přidala Želina svůj podíl do energetického mixu

Publikováno: 10.1.2014
Rubrika: Vodní, Tiskové zprávy

Malá vodní elektrárna Želina na Kadaňsku dodala během roku 2013 do rozvodné sítě pomocí dvou Francisových turbín 1 704 MWh elektrické energie. Na výrobu stejného množství energie klasickou cestou by bylo zapotřebí 1 534 tun uhlí. Podle průtoku vody je maximální výkon elektrárny 450 kW.

Klíčová slova: vodní elektrárna, elektrická energie

„Stejně jako v předchozích letech jsme se hlavně potýkali s nestabilní výškou hladiny řeky Ohře. Jednou bylo vody hodně, po druhé zase málo. Nicméně plán výroby 2 102 MWh bychom zřejmě splnili. Zabránila nám v tom ovšem plánovaná výměna zastaralých generátorů a převodovek obou Francisových turbín. Prakticky od poloviny loňského října je tak elektrárna odstavena. V současné době práce finišují a do normálního režimu by se měla vrátit koncem dubna. Předcházet tomu bude třídenní komplexní odzkoušení a další zkušební provoz,“ řekl Antonín Volák, vedoucí oddělení zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina.

Jak dále uvedl, než každý rok, lidově řečeno, flikovat další provoz obou turbosoustrojí stále častějšími opravami, rozhodli se pro razantní krok kompletní výměny. Nové generátory a převodovky budou přitom nejmodernější svého typu, takže by měly vydržet v provozu minimálně dalších dvacet, možná i třicet let. „Nově namontované zařízení bude mít nižší otáčky, čímž dojde ke snížení hlučnosti a chvění objektu elektrárny. Její historický ráz to pochopitelně nenaruší, na svém místě samozřejmě zůstanou i obě původní a stále plně funkční Francisovy turbíny,“ poznamenal Antonín Volák.

Na výrobu 1 MWh je zapotřebí přibližně 900 kg uhlí. Loňská výroba elektrické energie malou vodní elektrárnou Želina tak teoreticky znamená úsporu 1 534 tun uhlí, což je v přepočtu vlaková souprava s 38 vozy. V jednom vagónu by přitom bylo 40 tun uhlí. Od svého znovuzprovoznění v roce 1994 až do konce roku 2013 pak dodala malá vodní elektrárna Želina do rozvodné sítě 43 912 MWh elektrické energie, což odpovídá 39 521 tuně uhlí. „To představuje vlak s 988 vagóny, tedy zhruba 65 vlakových souprav, z nichž každá má 15 vagónů + lokomotivu,“ uzavírá Antonín Volák s tím, že Želina je tak smysluplným příspěvkem Skupiny ČEZ v energetickém mixu klasické, obnovitelné a jaderné energie.

Vyrobenou energii malou vodní elektrárnou Želina v letech 1995 až 2013 by za rok spotřebovalo 21 956 domácností, budeme-li brát v úvahu, že průměrná spotřeba elektrické energie v ČR je nyní 2 MWh na domácnost a rok. V Ústeckém kraji by stačilo 43 912 MWh energie všem domácnostem (330 981obydlených bytů podle sčítání lidu 2011) na necelého 4,5 dne. Stowattových žárovek nepřetržitě svíticích jednu hodinu by bylo 423 780 000.  

V současné době výměna obou generátorů a převodovek finišuje. Na snímku je Ladislav Dorušinec z dodavatelské firmy Energo Tušimice, který propojuje koncový spínač polohové brzdy mezi převodovkou a generátorem.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (55x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...