Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Malá vodní elektrárna se změnila ve staveniště, pro veřejnost je uzavřena

Malá vodní elektrárna se změnila ve staveniště, pro veřejnost je uzavřena

Publikováno: 24.6.2014
Rubrika: Vodní

Želina – Až do října je pro návštěvníky uzavřená malá vodní elektrárna Želina, včetně průchodu kolem ní k Nechranické přehradě. Důvodem je čilý stavební ruch, jehož smyslem je zřízení přeložky ze speciálního potrubí, zajišťující zdroj surové vody pro Elektrárnu Tušimice, a následná kompletní sanace stěn a podlah želinského koryta, jimž proudí voda do Lomazického kanálu.

Klíčová slova: vodní elektrárna

Přípravné práce začaly v pátek 20. června s tím, že jsme dodavatelské firmě BETVAR předali kompletní staveniště. Uzavřeli jsme přívodní štolu u želinského jezu a vypustili tak z ní veškerou vodu. Společně s tou z bazénu před elektrárnou jsme tak dokonale propláchli celou opravovanou trasu, aby se veškeré ryby z ní dostaly do řeky Ohře. Dnes už se dá chodit po dně přivaděče suchou nohou. Zaměstnanci dodavatelské firmy přitom jako první museli odstranit nános bahna, které deponují právě ve vypuštěném bazénu. Jakmile vyschne, pošle firma jeho vzorky na rozbor, aby se prokázalo, že v něm nejsou žádné škodlivé látky. Bez toho totiž nelze vzniklou masu zeminy odvézt k likvidaci na skládku,“ říká za Skupinu ČEZ Antonín Volák, vedoucí zabezpečení vedoucí oddělení zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina.

Zároveň s odstraňováním nánosu ze dna koryta probíhaly v následujících dnech i přípravy na pokládku potrubí. To povede z přívodní štoly, jejíž vyústění do bazénu bude zcela zakryto hradícími hranoly, až do původního koryta za druhým hrazením na začátku Lomazického kanálu. „Dělníci budou mít proto i nadále sucho pod nohami. Stěny a dno koryta pak opraví speciální betonovou směsí, stejně tak i dno bazénu a nátok na turbíny,“ dodal Antonín Volák. Vzhledem k tomu, že celozávodní odstávka Elektrárny Tušimice skoční 27. června, musí být do té doby speciální potrubí nataženo a vyzkoušeno. „Malá vodní elektrárna Želina pak bude v provozu omezeně, a to pouze pro napájení tepelné Elektrárny Tušimice surovou vodou potřebnou pro výrobu elektrické energie.“

Jak Antonín Volák dodal, během následujících tří měsíců nebude malá vodní elektrárna přístupna veřejnosti. Týká se to bohužel i té části naučné přírodní trasy, která vede po úpatí kopce kolem bazénu a přívodního koryta do Lomazického kanálu. „Omlouváme se všem pěším turistům, ale elektrárnu budou muset případně obejít horem skrz les. Je to pochopitelně z bezpečnostních důvodů, neboť daný úsek je v současné době jedno velké staveniště. I když se po natažení potrubí většina prací odehraje na dně koryta pod úrovní stezky, pořád tu bude riziko, že by se mohl někdo poranit o nějaký připravený stavební prvek, o něco zakopnout či po něčem uklouznout a spadnout dolů. Proto je i tato stavba oplocená s tím, že nepovolaným je na ni vstup zakázán. Prakticky poslední návštěvou na Želině tak byla právě v pátek 20. června skupinka školáků ze ZŠ a MŠ při nemocnici v Kadani. Krom krátkého výkladu a prohlídky strojovny si pak ještě u nás na posilněnou před cestou zpět opekli buřty,“ uzavřel Antonín Volák.

Celkový pohled na stavební ruch v bazénu před elektrárnou

Jako by již na začátku 20. století stavitelé malé vodní elektrárny tušili, že o více než sto let později poslouží otvor stavědla mezi bazénem a korytem pro průjezdy malých nakladačů.

Odstraňování nánosů bahna ze dna želinského koryta

První část speciálního potrubí se blíží ke dnu bazénu.

Zkouška těsnosti zahrazeného vtoku do přívodní štoly u želinského jezu jedním ze specialistů na potápěčské práce.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (54x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (37x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....