Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Malá vodní elektrárna Mělník získala územní rozhodnutí, ČEZ Obnovitelné zdroje chce začít stavět již letos

Malá vodní elektrárna Mělník získala územní rozhodnutí, ČEZ Obnovitelné zdroje chce začít stavět již letos

Publikováno: 12.4.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:27
Rubrika: Vodní

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje získala k 20. březnu kladné územní rozhodnutí k projektu výstavby malé vodní elektrárny Mělník. Dílo nyní prochází stavebním a vodoprávním řízením. Stavba by měla být zahájena na přelomu III. a IV. čtvrtletí, start provozu je plánován na konec roku 2009 či začátek 2010. Projekt je zajímavý zejména tím, že bude k výrobě využívat proud chladící vody z blízké uhelné elektrárny.
 

Podélný řez

„Elektrárna bude mít instalovaný výkon okolo 500 kW a roční výrobu okolo 3,5 milionu kWh. Stát bude na pozemku uhelné elektrárny vedle výtokového objektu chladící vody,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje. Společnost zvažovala i variantu s potrubním přivaděčem na břehu Labe, konečná varianta však vykazovala lepší ekonomické parametry.
„V současnosti provozujeme v ČR celkem 20 malých vodních elektráren a jednu velkou a naším cílem je toto portfolio rozšířit o nové. Vloni jsme otevřeli elektrárnu Bukovec u Plzně a máme celou řadu dalších rozvojových plánů, vyhledáváme i možné akvizice,“ podotkl Josef Sedlák.

Další kroky realizace projektu MVE Mělník
Popis kroku: Očekávané načasování
Vydání stavebního a vodoprávního povolení: II. čtvrtletí 2008
Výběrové řízení na zhotovitele díla: II. čtvrtletí 2008 (zahájení VŘ)
Zahájení realizace díla: Přelom III. a IV. čtvrtletí 2008
Uvedení do provozu: Přelom let 2009 a 2010

ČEZ Obnovitelné zdroje patří do Skupiny ČEZ a vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii v 21 vodních elektrárnách. Ve svých záměrech počítá zejména s větrnou energetikou, využitím biomasy a bioplynu. Cílem v oblasti větrné energie je dosáhnout v roce 2012 hranice 100 MW instalovaných ve větrných elektrárnách a do roku 2020 celkem 500 MW. Výroba z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ v roce 2007 představovala 1575 GWh (v tomto čísle nejsou zahrnuty přečerpávací vodní elektrárny). Základem výroby z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ byly vodní elektrárny.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (52x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (38x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....