Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Vodní elektrárna Střekov trhá rekordy

Vodní elektrárna Střekov trhá rekordy

Publikováno: 13.7.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:23
Rubrika: Vodní

Do sítě dodala v pololetí roku 2008 téměř 49,6 GWh, což je o 12 GWh více než za stejné období v loňském roce. Výroba ve vodních elektrárnách ČEZ Obnovitelné zdroje vzrostla v pololetí na 144,2 GWh, o 27 % více než za stejné období v roce 2007.
 

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje dodala do sítě v prvním pololetí roku 2008 více než 144 milionů kWh ekologicky čisté elektrické energie z celkem 21 vodních elektráren (z toho z 20 malých). Meziročně jde o 27% nárůst.
Nejvíce elektřiny vyrobila za prvních šest měsíců opět vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem. Do sítě dodala 49.599.670 kWh elektřiny, kterou by mohla celoročně zásobovat přes 14.170 domácností, tedy například města Jablonec nad Nisou či Českou Lípu.
„Na hlavních tocích je letos dostatečný stav vody bez větších výkyvů, což je pro malé vodní elektrárny ideální. Na zvýšené výrobě se pozitivně projevila jak mírná zima, tak i realizace technických úprav a vylepšení na části našich elektráren,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.


 

Vodní elektrárna Střekov

Do portfolia ČEZ Obnovitelné zdroje patří 20 malých vodních elektráren s instalovaným výkonem do 10 MW a jedna velká vodní elektrárna, jíž je právě Střekov s instalovaným výkonem 19,5 MW, která elektřinu vyrábí již od roku 1936. V loňském roce vyrobila za prvních šest měsíců 37.506.670 kWh. Ve srovnání s rokem letošním tak nárůst přesahuje 12 GWh (o 32% více), přičemž nejsilnějším měsícem byl duben, kdy elektrárna dodala do sítě přes 10 GWh elekřiny.
Hlavním účelem současného využití vodního díla Střekov v Ústí nad Labem je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho střekovská elektrárna umožňuje bezpečný rybí přechod.
V roce 2006 ukončila Skupina ČEZ modernizace elektrárny v jejímž rámci byly provedeny generální opravy všech turbín a automatizován jejich provoz novým řídicím systémem. Díky rekonstrukci došlo ke snížení negativního dopadu na životní prostředí z hlediska turbín, neboť došlo k výměně všech olejových zařízení za bezmazná. Do provozu byla také uvedena čistička odpadních a splaškových vod. Kompletní modernizace vodní elektrárny si vyžádala investici ve výši 167 mil. Kč.
V severních Čechách je součástí Skupiny ČEZ ještě malá vodní elektrárna Želina na Kadaňsku s instalovaným výkonem 0,64 MW, která 6. dubna 2008 oslavila 100 let existence.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (55x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (40x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...