Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Sanace je u konce, malá vodní elektrárna čeká na první návštěvníky

Sanace je u konce, malá vodní elektrárna čeká na první návštěvníky

Publikováno: 1.10.2014
Rubrika: Vodní

Stavební ruch, který probíhal na malé vodní elektrárně Želina od poloviny června, je u konce. Veškeré sanační práce skončily. Během prvního říjnového dne byla rozebrána přeložka ze speciálního potrubí, jímž byla po celou dobu rekonstrukce zajišťována dodávka surové vody pro Elektrárnu Tušimice. Následně do nově vybetonovaného bazénu začala přívodní štolou proudit voda, která si další vpustí razila cestu do přivaděče k Lomazickému kanálu. Malá vodní elektrárna Želina je také opět přístupná veřejnosti, přičemž první nápor zájemců o prohlídku zde očekávají v listopadu během Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR.

Máme to za sebou,“ konstatuje spokojeně za Skupinu ČEZ Antonín Volák, vedoucí zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina. Kvituje přitom, že dodavatelská firma se držela časového harmonogramu prací. „Její zaměstnanci pracovali na stavbě denně, včetně sobot a nedělí, a to bez ohledu na počasí.“ Jak k tomu dodal Miroslav Chudoba, stavbyvedoucí firmy BETVAR, denně bylo od 7 do 18 hodin do všeho zapojeno 15 až 20 lidí, Návštěvníci vodního díla ale výsledek jejich činnosti příliš neuvidí, vše je totiž pod vodou.

Sanace se týkala veškerých vnějších betonových částí. Respektive byly vyspraveny vodou vymleté kaverny v přivaděči do Lomazického kanálu a z jeho dna se odstranily staré již nevyhovující betonové části, které zbytečně snižovaly průtok i množství vody. Všechny stěny byly po vyspravení ještě ošetřeny stříkaným betonem a dno vyšanováno do hladka. To samé čekalo i stěny, sloupy, dno a hráz nádrže, jíž je vháněna voda na dvě Francisovy turbíny. Nově je vybetonován celý límec nádrže a přivaděče, přes který byly položeny i nové lávky. Proběhla i výměna starých již zrezivělých česel za nové,“ vypočítal Antonín Volák většinu prací. K vidění tak podle něj bude jen to, co je nad vodní hladinou a vnější straně směrem k řece, včetně čela vpusti přívodní štoly s novou světlou fasádu, na níž vyniká znak města Kadaně.

I když se původně při rozebírání náhradního přívodního potrubí počítalo s tím, že bude pro zásobování Elektrárny Tušimice surovou vodou použito speciální čerpadlo umístěné v odtokovém kanálu turbín s napojením na Lomazický kanál, nebylo ho nakonec zapotřebí. „Rozebrání potrubí bylo totiž rozplánováno na dva dny. Dodavatel stavby nás ale ujistil, že je schopen vše zrealizovat během jednoho dne. Uhelná elektrárna přitom vydrží v provozu bez dočasné dodávky vody minimálně osm hodin, podle nových propočtů je to dostačující doba k tomu, aby bylo potrubí kompletně rozebráno bez použití speciálního čerpadla,“ vysvětlil Antonín Volák.

Veškeré „úklidové“ práce na malé vodní elektrárně Želina začaly v 8 a skončily v 16 hodin, kdy se nádrž pro Francisovy turbíny i přivaděč do Lomazického kanálu začaly zaplňovat vodou.

Tak jak bylo během sanace snášeno pomocí jeřábu speciální potrubí na dno nádrže, tak bylo nyní po demontáži i vynášeno nahoru.

   

 Rozebírání speciálního potrubí v přivaděči do Lomazického kanálu.

   

Novotou se pyšní i čelo vpusti přívodní štoly do nádrže před malou vodní elektrárnou Želina.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (48x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (47x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (43x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....