Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Sanace na Želině probíhá denně, a to včetně sobot a nedělí

Sanace na Želině probíhá denně, a to včetně sobot a nedělí

Publikováno: 18.8.2014
Rubrika: Vodní

Svižným tempem pokračuje sanace všech betonových částí malé vodní elektrárny Želina. Prakticky všechny proudem vymleté „kapsy“ v přivaděči do Lomazického kanálu již byly odstraněny díky speciální betonové směsi. Postupně jsou vyspravovány i stěny, sloupy a hráz nádrže, jíž je vháněna voda na dvě Francisovy turbíny. Nově je betonován i celý límec přivaděče. Práce se naplno rozběhly i na vnější suché straně přivaděče a úpravě dna.

Klíčová slova: sanace, Želina

„Momentálně z něj odstraňujeme starý již nevyhovující beton i jeho celé části, které jsou přebytečné a snižuji tak průtok i množství vody. Odstranily jsme i dvě ještě původní kolejnice za výpustí z nádrže do přivaděče, jejich účel si už nikdo nepamatuje. Všechny stěny jsou po vyspravení ještě ošetřeny stříkaným betonem a dno pochopitelně vyšanujeme do hladka,“ říká Miroslav Chudoba, stavbyvedoucí firmy BETVAR. Jak dodal, denně je do všeho zapojeno 15 až 20 lidí, kteří pracují od 7 do 18 hodin, a to včetně sobot a nedělí.

Za Skupinu ČEZ je s průběhem prací spokojen Antonín Volák, vedoucí zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina. „Vše probíhá podle harmonogramu bez ohledu na počasí. Aby na ně nepršelo, jsou schopni si nad sebou natáhnout velké nepromokavé plachty, takže přivaděč pak spíše připomíná cirkusové šapitó,“ říká s nadsázkou. K současné činnosti strojníků neblokových zařízení, hrázných a jezných v jedné osobě pak poznamenal, že i nyní mají práce více než dost.

„Sice jim nyní na čas odpadla starost o chod strojovny a sledování všech ukazatelů spojených s výrobou elektřiny a průtokem vody, ale na druhou stranu se musí postarat o to, aby jim nezarezly turbíny. Obhospodařují i hráz jezu a všeobecně provádějí drobné údržbářské práce,“ poznamenal Antonín Volák. Na turbíny je proto neustále stříkána voda proudnicemi, trávník v okolí elektrárny dostává téměř anglický sestřih a posekáno je i u jezu. Zde navíc probíhá i očista betonového povrchu zařízení jezu. Samozřejmostí jsou i pravidelné revize veškerého technického zázemí, například stavidel želinského jezu a jeho česel před vpustí do přítokové štoly.

I když kompletní sanace malé vodní elektrárny Želina by měla skončit až v říjnu, Antonín Volák už nyní přemýšlí, jak v té době zabezpečit dostatek surové vody pro Elektrárnu Tušimice. Ta sice dokáže díky předzásobení bez vody jet několik hodin, ne ovšem tři dny. Tak dlouho bude asi trvat následná demontáž speciálního potrubí, které je nyní neprodyšně zaústěno na jedné straně do přívodní štoly na straně druhé do Lomazického kanálu. „Když probíhala montáž potrubí, měla elektrárna celozávodní odstávku, takže v tom nebyl problém. V říjnu bude ovšem v provozu, takže nejoptimálnější řešení, jaké mě zatím napadlo, je použití speciálního čerpadla umístěného v odtokovém kanálu turbín. Napojeno na Lomazický kanál by bylo stejně, jako nyní speciální potrubí.“

Za tímto účelem již Antonín Volák za Skupinu ČEZ vstoupil v jednání s generálním ředitelem Záchranné stanice ČR při ministerstvu vnitra. Na Želinu by se přitom měli časem přijet podívat dva profesionální hasiči z Ústí nad Labem, kteří obsluhují čerpadlo o výkonu 1 600 litrů za vteřinu. Ti na místě posoudí, zda je vůbec možné jeho použití v podmínkách daných pro provoz malé vodní elektrárny v návaznosti na dodávku surové vody pro Elektrárnu Tušimice.


Bourací práce nesoudržných vrstev betonu na vnější straně přivaděče do Lomazického kanálu.


Na Želině se pracuje za každého počasí, během deště tak obří plachty přeměňují vypuštěný přivaděč v pomyslné cirkusové šapitó.


Všechny stěny jsou po vyspravení ještě ošetřeny stříkaným betonem.


Odstraňování přebytečných vrstev betonu v nádrži před malou vodní elektrárnou Želina.


Probíhající práce v nádrži před malou vodní elektrárnou Želina.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (48x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (43x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (43x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...