Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Evropské ovzduší nejvíce znečišťují německé uhelné elektrárny

Evropské ovzduší nejvíce znečišťují německé uhelné elektrárny

Publikováno: 9.4.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Klasické

Z pěti evropských uhelných elektráren, které chrlí do ovzduší nejvíce skleníkových plynů, jsou čtyři v Německu. Je to důsledek renesance hnědouhelné energetiky, která je průvodním jevem německého rozhodnutí odstavit jaderné elektrárny. Hnědouhelné elektrárny nyní dodávají čtvrtinu veškeré německé elektřiny.

 

 

 

Spolková vláda po havárii v japonské Fukušimě v březnu 2011 předpokládala, že vyřazené jaderné elektrárny (zatím jich bylo odpojeno osm) budou nahrazeny obnovitelnými zdroji, hlavně větrnou energií. Ale současně s bouřlivým nástupem větrníků se začala zvyšovat výroba levné elektřiny z hnědého uhlí, jehož SRN těží nejvíce na světě. "Většina hnědouhelných elektráren v Německu vypouští o dvě třetiny emisí více než ty nejúčinnější černouhelné elektrárny," komentuje Dave Jones, expert organizace Sandbag, která pro svůj žebříček "nejšpinavějších" evropských uhelných elektráren použila poslední údaje Evropské komise.

Z celkových emisí oxidu uhličitého (CO2) v Evropské unii pochází z německých hnědouhelných elektráren skoro sedmina (13 procent), zatímco v roce 2010 to bylo 11 procent. Přitom od té doby emise v Evropské unii jako celku klesly, ale v Německu v letech 2010 - 2013 rostly. Teprve loni se Německu poprvé po třech letech podařilo emise CO2 snížit. Podle zprávy spolkového ministerstva pro ochranu životního prostředí ve srovnání s rokem 2013 klesly o 4,3 procenta na 912 milionů tun. Ministryně Barbara Hendricksová ale nemá důvod ke spokojenosti. Hlavním důvodem totiž byla mírnější zima, kdy se méně topilo a svítilo, nikoli to, že by průmysl, energetika, doprava, zemědělství a také domácnosti byly "ekologicky čistší". Německo v roce 1990, kdy se znovu sjednotilo, vypustilo do ovzduší celkem 1250 milionů tun oxidu uhličitého. Tento objem šel na vrub hlavně hnědouhelných elektráren v bývalé Německé demokratické republice.
Vláda v Berlíně se zavázala, že emise do roku 2020 omezí o 40 procent, zatím jsou nižší o 27 procent. "Přes veškerou vládní snahu hrozí, že tento cíl se nepodaří splnit," uvádí v listu Handelsblatt ministryně Barbara Hendricksová. Stát proto chce ekonomicky více tlačit na znečišťovatele životního prostředí. Vláda nevylučuje, že na uhelné elektrárny starší dvaceti let uvalí zvláštní ekologickou daň.

Deset uhelných elektráren, které nejvíce znečišťují evropské ovzduší (rok 2014)
Elektrárna / Emise (mil. tun) / Změna proti r. 2013 v %
Belchatów (Polsko) / 36,9 / -1
Neurath (Německo) / 32,4 / -2
Niederaußen (Německo) / 27,2 / -8
Jänschwalde (Německo) / 24,2 / -5
Weisweiler (Německo) / 16,9 / -10
Drax Power Station (Británie) / 16,6 / -18
Brindisi Sud (Itálie) / 12,0 / +1
Lippendorf (Německo) / 11,9 / +1
Agios Dimitros (Řecko) / 11,8 / -10
Schwarze Pumpe (Německo) / 11,6 / +3

Zdroje:
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/co-emission-europas-klimaschaedlichste-kraftwerke-stehen-in-deutschland-1.2420130
http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/klimaschutz-co2-ausstoss-in-deutschland-sinkt/11578816.html
http://www.sandbag.org.uk/home/

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...