Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Společnost NOEN dodá dvě rýpadla do německého křídového dolu

Společnost NOEN dodá dvě rýpadla do německého křídového dolu

Publikováno: 12.9.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Významnou zakázku, na kterou Česká republika čekala tři desítky let, získala inženýrská společnost NOEN. Do povrchového dolu v severním Německu dodá dvě kolesová rýpadla pro kontinuální těžbu křídy. První stroj by měl být hotový zhruba za rok, druhý pak na začátku roku 2015. Finanční objem projektu dosahuje několik desítek miliónů korun.

Klíčová slova: NOEN, kolesová rýpadla, těžba křídy

Společnost NOEN získala zakázku ve standardním výběrovém řízení za účasti široké mezinárodní konkurence. „Rozhodující byla cena a schopnosti našich inženýrů. Projekční způsobilost pro stavbu kolesového rýpadla řadí NOEN mezi úzkou skupinu několika firem na světě,“ uvedla tisková mluvčí společnosti NOEN Kateřina Rosová s tím, že Česká republika vyvezla podobné zařízení naposledy v osmdesátých letech minulého století.

Obě korečková kolesová rýpadla se budou pyšnit výkonem 120 tun vytěženého materiálu za hodinu a každé z nich bude vážit zhruba 65 tun. V současné době dokončují projektanti a technici společnosti NOEN projektovou dokumentaci. Po jejím odsouhlasení se začne s výrobou, první rýpadlo má být do dolu dodáno 30. září příštího roku, druhé pak 31. ledna 2015. „Samotná výroba strojů bude probíhat ve firmách spadajících do holdingu NOEN, konkrétně ve společnostech Elektroprim Koutník, SEA a Klement,“ konstatovala Kateřina Rosová.

Společnost NOEN má se zákazníkem dohodu, která je na české poměry nestandardní, ale v Německu je podle Kateřiny Rosové běžná. A to, že jméno zákazníka bude zveřejněno až po předání obou strojů. Zatím lze obchodního partnera charakterizovat jako evropskou nadnárodní firmu, která působí ve více než 50 zemích po celém světě.

Společnost NOEN vyrostla výhradně na českém trhu a poslední dva roky intenzivně investuje do rozvoje zahraničního obchodu. Projekt těchto dvou kolesových rýpadel je prvním uzavřeným kontraktem na dodávku finálního výrobku na zahraniční trh. Doposud společnost v zahraničí prodávala pouze inženýrské hodiny.

NOEN a.s. působí na českém i zahraničním trhu již přes deset let. NOEN a.s. je česká firma s vlastním vývojem a odbornou znalostí pro vývoj a dodání na klíč technologického zařízení pro kontinuální povrchovou těžbu a dálkovou pasovou dopravu velkých objemů sypkých materiálů. Akciová společnost NOEN zaměstnává tým více než 100 vysoce odborných pracovníků, projektantů a konstruktérů s dlouholetou praxí. Během svého působení se NOEN a.s. stala hlavním partnerem Severočeských dolů, a.s. Mezi další významné společnosti, se kterými spolupracuje, patří ČEZ, a.s., Mostecká uhelná společnost a.s., Sokolovská uhelná a.s. a ŠKODA PRAHA Invest s r.o.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (40x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...