Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    ČEZ prodá EPH elektrárnu Chvaletice, získá rozvody tepla

ČEZ prodá EPH elektrárnu Chvaletice, získá rozvody tepla

Publikováno: 4.2.2011, Aktualizováno: 7.2.2011 07:28
Rubrika: Firemní zpravodajství

Praha 22. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes uzavřela dohodu o prodeji hnědouhelné elektrárny Chvaletice Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Od EPH získá ČEZ rozvody tepla v severních Čechách. Součástí dohody jsou také kroky, které mají ČEZ přiblížit k získání společnosti Energotrans. EPH koupí zároveň pět procent akcií ve společnosti Dalkia ČR. ČTK o tom informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Finanční objem transakcí firmy nezveřejnily. Mluvčí EPH Martin Maňák dohodu s ČEZ a Dalkií potvrdil, nechtěl ji však dále komentovat. ČEZ již před časem elektrárnu Chvaletice vyčlenil do samostatné společnosti a kvůli vysokým výrobním nákladům ji chtěl prodat či směnit. EPH o elektrárnu projevil zájem především kvůli jejímu pozemku, na němž údajně hodlá postavit nový energetický zdroj.
ČEZ od EPH získá rozvody tepla v severních Čechách pro Litvínov a Most, které chce v budoucnu napojit na elektrárnu Prunéřov. "Tento krok umožní společnosti ČEZ zvýšit efektivnost výroby v jeho severočeských elektrárnách současnou výrobou tepla a elektřiny a současně snížit měrné emise skleníkových plynů," uvedl Kříž.
EPH zároveň koupí pět procent akcií ve společnosti Dalkia ČR, která je jednou z předních teplárenských firem v Česku. EPH podle dohody také získá opci na dokoupení dalších pěti procent akcií firmy. ČEZ v současnosti vlastní v Dalkii 15 procent akcií.
Součástí dohody jsou i kroky, které mají přiblížit ČEZ po dohodě s ostatními akcionáři Pražské teplárenské k získání její dceřiné společnosti Energotrans, která provozuje uhelnou elektrárnu v Mělníku dodávající teplo do Prahy. To je podmínkou dalšího rozvoje areálu v Mělníku, kde jsou dnes zastaralé dvě elektrárny ČEZ a jedna Energotransu. ČEZ chce v Mělníku postavit kogenerační paroplynovou elektrárnu, která bude významným dodavatelem tepla pro Prahu.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (48x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
Předváděcí vůz ESAB opět vyjede na turné po České republice (36x)
Všichni zájemci mohou navštívit předváděcí vůz společnosti ESAB Vamberk, ve kterém bude možné se seznámit s novinkami a ...