Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Plynové    ČEZ pozastavil projekt paroplynové elektrárny ve Chvaleticích

ČEZ pozastavil projekt paroplynové elektrárny ve Chvaleticích

Publikováno: 27.10.2010
Rubrika: Plynové

Praha 26. října (ČTK) - Energetická společnost ČEZ kvůli snižování investic pozastavila plánovaný projekt výstavby paroplynové elektrárny ve Chvaleticích. Novinářům to na dnešním diskusním setkání o energetické bezpečnosti pořádaném Institutem pro veřejnou diskusi řekl ředitel divize obchod ČEZ Alan Svoboda. Ve fázi příprav je podle Svobody zatím vstup ČEZ na slovenský trh s plynem.
"Kvůli útlumu vlastních investic byl projekt paroplynové elektrárny ve Chvaleticích pozastaven a čeká se, jak dál bude naloženo s touto lokalitou," uvedl Svoboda. ČEZ ve Chvaleticích provozuje uhelnou elektrárnu, kterou vyčlenil do samostatné společnosti se záměrem ji prodat nebo směnit.
 

Podle Svobody se ČEZ soustředí na stavbu paroplynové elektrárny v severočeských Počeradech. Do této elektrárny by se měl plyn dodávat v roce 2013. "Pro nás mají paroplynové elektrárny smysl hlavě kvůli diverzifikaci zdrojů. Chceme z nich ale také dodávat teplo a nabízejí flexibilitu pro řízení elektrizační soustavy," řekl Svoboda. Další projekt paroplynové elektrárny chystá ČEZ v Mělníku. Ta by pak měla být důležitým zdrojem tepla pro Prahu. Podle Svobody nelze přepokládat, že současné poměrně nízké ceny plynu automaticky vytvářejí příležitosti pro investice do paroplynových elektráren. "Spolu s nižšími náklady zároveň klesají výnosy," podotkl obchodní ředitel ČEZ.
ČEZ hodlá snížit své plánované investice na roky 2010 až 2015 ze 430 miliard korun na zhruba 350 miliard. Podle mluvčího Ladislava Kříže ČEZ omezuje své investice také proto, aby byl připraven financovat dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Firma se například rozhodla nepodat nabídku na vstup do polské energetické společnosti Energa. Oproti původním záměrům se neúčastní ani privatizace německé energetické firmy Steag.
Ve fázi příprav je podle Svobody vstup společnosti ČEZ na slovenský trh s plynem. Firma dříve jako termín pro vstup na slovenský trh s plynem uvedla leden 2011, Svoboda to však dnes nepotvrdil. "Připravujeme se na potenciální vstup na slovenský trh. Kdy a jak na tento trh vstoupíme, je věcí našich interních rozhodnutí," uvedl.
ČEZ získal licenci na prodej zemního plynu na Slovensku na konci loňského roku. Nyní firma doplňuje svůj tým o specialisty na zemní plyn a podle Kříže na Slovensku buduje potřebnou infrastrukturu.
Od června začal ČEZ nabízet plyn českým domácnostem, a výrazně tak rozhýbal tuzemský trh. Dosud získala firma přes 40.000 zákazníků. V segmentu tuzemských firemních odběratelů plynu získal ČEZ od loňského roku pětiprocentní podíl.
Podle Svobody dá ČEZ o konkrétním termínu a podmínkách vstupu na slovenský trh s plynem včas vědět. Na Slovensku již delší dobu působí dceřiná firma české RWE Transgas. Před několika měsíci zde spustila nabídku pro malé podniky a od té doby získala přes tisíc firemních zákazníků v segmentu maloodběratelů. V sektoru velkých průmyslových zákazníků ovládá RWE Gas Slovensko zhruba čtvrtinu trhu. Dominantním dodavatelem plynu na Slovensku je společnost Slovenský plynárenský priemysel.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (35x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...
Dodávky plynu z Ruska do Evropy rostou. Za první pololetí o 15 %. (31x)
Podle předběžných dat vzrostly dodávky plynu Gazpromu na evropský trh (mimo státy bývalého Sovětského Svazu a včetně Tur...
Plynová turbina, generátor a ASŘTP pro PPC v Elektrárně Počerady (26x)
Obchodní balíček OB01 pro Elektrárnu Počerady je prvním projektem firmy Siemens - Sektor Energy v České republice s využ...