Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard

ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard

Publikováno: 1.7.2009
Rubrika: Tiskové zprávy

(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech 20 miliard korun. Elektrárnu postaví Škoda Praha Invest, zdroj o výkonu 841 MW by měl v začít dodávat elektřinu v roce 2013.

Výstavba má být zahájena v říjnu příštího roku. V současné době je s projektem vedeno řízení o jeho dopadech na životní prostředí (EIA). Plyn do nové elektrárny bude dodávat skupina RWE. Zástupci RWE a ČEZ podepsali smlouvu na dodávky od roku 2013 na 15 let.

Generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman považuje výstavbu první velké paroplynové elektrárny v Česku za důležitý krok k rozvoji plynové energetiky. Podíl elektřiny vyrobené z plynu je dnes v tuzemsku méně než tři procenta. Podle Romana je plynová energetika "čistá a účinná". ČEZ počítá v Počeradech s účinností paroplynového cyklu 57,4 procenta, přičemž účinnost stávajících elektráren je kolem 30 procent, u nových kolem 40 procent.

Roman na čtvrteční tiskové konferenci připomněl, že projekt v Počeradech není posledním paroplynovým zdrojem, který chce ČEZ postavit. Zmínil především elektrárnu Mělník, která by zásobovala Prahu. Ze zahraničních lokalit připadají podle Romana v úvahu elektrárny Skawina v Polsku a Varna v Bulharsku.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...