Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Plynové    ČEZ postaví místo uhelných nové plynové elektrárny

ČEZ postaví místo uhelných nové plynové elektrárny

Publikováno: 23.2.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 15:22
Rubrika: Plynové
Elektrárenská firma ČEZ se již definitivně rozhodla, že ještě letos odstartuje projekt dvou bloků plynových elektráren v severočeských Počeradech v hodnotě zhruba 18 miliard korun. Jejich výkon by měl být asi jako polovina Temelína, tedy 880 megawattů.
Další plynový zdroj polostátního kolosu by pak měl vyrůst také na severu Čech v Úžíně. Spotřeba plynu země tak stoupne zhruba o miliardu kubíků, což je více než 10 procent současné spotřeby.

Je riskantní spoléhat na uhlí
'V posledních měsících jsme revidovali náš plán obnovy uhelných zdrojů. Došli jsme k tomu, že za současných podmínek by bylo riskantní mít tolik elektráren na uhlí, jako jsme plánovali,' uvedl obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.
Z původních sedmi projektů obnovy a výstavby uhelných elektráren rozhodl ČEZ pokračovat jen ve třech, a to v již započaté obnově elektráren Tušimice a Prunéřov a ve stavbě nové v Ledvicích.
Důvodem je podle Svobody jednak neprolomení vládních limitů pro další těžbu uhlí a jednak rozhodnutí Evropské unie o novém systému povolenek na emise CO2 vznikající nejvíce právě provozem uhelných elektráren.
Ty by se totiž od roku 2013 na rozdíl od nynějška neměly rozdávat zdarma, ale prodávat v aukcích. Podle expertních odhadů by se mohla jejich cena zvýšit z nynějších zhruba 19 eur až na 30 až 40 eur.
'Do cen elektřiny by se takový vývoj promítl jejich zvýšením od roku 2013 zhruba o třetinu,' uvedl Svoboda. Zdražení ceny elektřiny o 30 až 40 procent by se například do konečných cen proudu pro domácnosti promítlo asi 15 procenty. Zatížení uhlí povolenkami CO2 by mělo naopak zvýhodnit plyn.
'Máme teď řadu projektů, kdy velké energetické společnosti zjišťují možnost výstavby plynových elektráren,' uvedl Jiří Gavor z energetické společnosti ENA.
Nedávno oznámila záměr stavět plynový zdroj například firma J&T, dalšími adepty jsou například některé britské či německé firmy. ČEZ počítá s tím, že kromě plynu se do budoucna vrhne i na další jaderný projekt.
'Zatím jsme v projektech jaderných elektráren v zahraničí,' říká Svoboda. V tuzemsku platí programové prohlášení vlády, že se jádro už rozšiřovat nebude.

Další bloky Temelína?
Podle informací MF DNES se největší tuzemský výrobce elektřiny chystá ještě do konce letošního roku požádat o takzvané EIA, tedy posouzení dopadu dalších atomových bloků – pravděpodobně v Jaderné elektrárně Temelín – na životní prostředí.
Společnost ČEZ to nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Podle mluvčího Ladislava Kříže by firma potřebovala nějaký signál, že jádro přece jen má podporu, a ten by mohl vzejít od Pačesovy komise, která připravuje novou vizi energetické koncepce země. Výsledky má zveřejnit v polovině roku.
'Pak je možné, že by letos mohlo být zahájeno posuzování projektu jaderné elektrárny a posouzení vlivu na životní prostřední (EIA),' řekl Kříž. EIA je podle něj jen jedním z prvních kroků. 'Je to hodně daleko od stavby, celá přípravná, schvalovací část se odhaduje na 7 až 8 let,' dodal (Zdroj: iDnes.cz).
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (36x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...
Plynová turbina, generátor a ASŘTP pro PPC v Elektrárně Počerady (31x)
Obchodní balíček OB01 pro Elektrárnu Počerady je prvním projektem firmy Siemens - Sektor Energy v České republice s využ...
Dodávky plynu z Ruska do Evropy rostou. Za první pololetí o 15 %. (26x)
Podle předběžných dat vzrostly dodávky plynu Gazpromu na evropský trh (mimo státy bývalého Sovětského Svazu a včetně Tur...