Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    ČEZ prodává Elektrárnu Chvaletice

ČEZ prodává Elektrárnu Chvaletice

Publikováno: 8.2.2010
Rubrika: Elektrárny, Lidé-Věci-Události

(Zdroj: Euro) - ČEZ informoval pražskou burzu o vzniku nové dceřiné akciové společnosti Elektrárna Chvaletice. Základní kapitál 20 milionů korun již splatil. Vyčlenění elektrárny do samostatné společnosti je součástí plánu řešit situaci velkých nepánevních elektráren, jejichž fungování výrazně ovlivňují náklady na dovoz paliva, povolenky i větší důraz na vliv na životní prostředí.
 

„Prodej nebo směna aktiv je pravděpodobným završením tohoto procesu. ČEZ již oslovil potencionální zájemce, pro které by mohl být provoz elektrárny efektivnější z hlediska struktury zdrojů – tedy buď pro vlastníky dolů nebo pro firmy s přístupem k místní teplárenské síti,“ uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž.

V rámci širokého portfolia elektráren hodlá ČEZ s ohledem na obchodování s povolenkami posilovat v oblasti bezemisních zdrojů. Proto se orientuje na jaderné i plynové zdroje, zatímco Elektrárna Chvaletice patří i z tohoto pohledu mezi nejdražší elektrárny ČEZ.

Výrobní náklady Chvaletic převyšují v násobcích výrobní náklady pánevních elektráren. ČEZ od počátku devadesátých let intenzivně hledal cesty, jak provozní náklady snížit. Proto například v roce 1996 ukončil dražší dopravu uhlí do této elektrárny z Lovosic po Labi a přešel na železnici. Přitom se Labe splavňovalo až do Chvaletic výhradně kvůli elektrárně. Postaven byl i přístav s mechanickými dopravníky uhlí z lodí do elektrárny.

Instalovaný výkon 800 MW tvoří čtyři 200MW bloky (celkový instalovaný výkon ČEZ je v Česku 12 380 MW). Elektrárna byla postavena v letech 1973 – 1979 na území, v němž tehdy končila těžba a zpracování pyritu. Jednotlivé bloky byly uvedeny do provozu v rozmezí jednoho roku.


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (61x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...