Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    ČEZ loni vyrobil v obnovitelných zdrojích v ČR 1,3 TWh elektřiny

ČEZ loni vyrobil v obnovitelných zdrojích v ČR 1,3 TWh elektřiny

Publikováno: 15.3.2009, Aktualizováno: 16.4.2009 12:25
Rubrika: Větrné, Tiskové zprávy

V roce 2008 vyrobila Skupina ČEZ v ČR 1 308 250 MWh elektřiny v tzv. obnovitelných zdrojích. Ve srovnání s rokem 2007 jde o 8,7% nárůst produkce.

Za dvanáct měsíců roku 2008 se v obnovitelných zdrojích Skupiny ČEZ v ČR vyrobilo 1 308 250 MWh elektřiny. Ve srovnání s 1 203 335 MWh v roce 2007 jde o 8,7% nárůst. V praxi to znamená pokrytí spotřeby více než 370 tisíc domácností.
 


Skupina ČEZ připravuje v budoucnu zejména podstatné zvýšení výroby spalováním biomasy. V horizontu několika let se počítá s výrobou 1 milionu MWh elektřiny spalováním biomasy, což je trojnásobek loňské výroby. Zvýšené objemy spalované biomasy jsou současně příspěvkem Skupiny ČEZ k ohlášenému Akčnímu plánu pro biomasu v ČR na období 2009 až 2011, který před nedávnem schválila vláda.
Současně se počítá s renesancí větrné energie v portfoliu zdrojů Skupiny ČEZ. Už letos bude vedle několika menších projektů v České republice zprovozněna především první etapa rumunských větrných farem Fantanele a Cogealac, kde se půjde o spuštění více než stovky strojů s jednotkovým instalovaným výkonem 2,5 MW.
Plány Skupiny ČEZ v rozvoji obnovitelných zdrojů zároveň mají pomoci ke splnění závazku České republiky zdvojnásobit do roku 2010 podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (44x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (41x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...