Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Podle Američanů jsou alternativními zdroji energie i jádro a odpadky

Podle Američanů jsou alternativními zdroji energie i jádro a odpadky

Publikováno: 30.5.2009, Aktualizováno: 31.5.2009 10:39
Rubrika: Lidé-Věci-Události

(Zdroj EURO) - Obnovitelný zdroj energie měl doteď jasnou definici. Slunce stále svítí, takže solární energie je obnovitelná, stejně jako vítr pořád fouká. Američtí výrobci elektřiny ale tlačí na kongres, aby za obnovitelný zdroj bylo označeno více energetických technologií, uvedlo ve středu internetové vydání New York Times. Podle návrhu by se za obnovitelné mělo být navíc považovat například jádro, pálení odpadků, ale i pálení odpadu z uhelných dolů.

Úmysl amerických energetických společností je jasný. Obamova administrativa už dávno vyjádřila zájem o podporu a rozvoj obnovitelných energetických zdrojů. Federální vláda nabízí energetickým společnostem štědré daňové úlevy v případě, že vyrábí energii z obnovitelných zdrojů. Pro 28 amerických států byly nastaveny nové kvóty pro používání obnovitelných zdrojů. Současně pro ně byly z vládního rozpočtu vyčleněny granty. Návrh legislativy se nyní chystá do obou komor kongresu společně s klimatickým balíčkem, který minulý čtvrtek schválily sněmovní komise pro energii i obchod.

Lobbisté doslova obléhají americký kongres, řekl Bill Wicker, mluvčí demokratů zastoupených ve sněmovní komisy pro energetiku. „Dělali před našimi kancelářemi doslova fronty. Každý měl své návrhy, co by se mělo do zákona přidat.“ V některých státech už je pojem „obnovitelný“ nebo „alternativní“ rozšířený o nové zdroje. Například v Pensylvánii je odpadové uhlí a metan z uhelných dolů na stejné úrovni jako solární a větrná energie. V Nevadě jsou za obnovitelný zdroj energie považovány i staré pneumatiky. Pálení odpadků je „obnovitelné“ ve 14 státech USA. Floridští výrobci nukleární energie už v minulosti apelovali za uznání jádra jako alternativního zdroje, ale nikdy neuspěli.

Výhody a daňové úlevy pro ekologické výrobce energie federální vláda zamýšlela především pro solární a větrné elektrárny, které nemají šanci soupeřit s uhelnými elektrárnami a elektrárnami spalujícími zemní plyn. Ekologové jsou návrhem přidat jádro na seznam obnovitelných zdrojů zděšeni. Zákony podporující obnovitelné zdroje energie by pak podle nich ztratily význam. „Banán je také obnovitelný, můžete ho spálit a poté znovu vypěstovat,“ komentoval Bob Eisenbud, vice prezident americké státní společnosti Waste Management, která získává okolo 10 procent svého zisku pálením odpadu ze skládek. Environmentalisté však namítají, že hlavní pointou podpory alternativních zdrojů je snížení emisí plynů tvořících skleníkový efekt.

Spalování odpadků nebylo v původním návrhu zákona obsaženo, bylo přidáno až po čtení ve sněmovní komisy pro energetiku. Zákon má zatím velkou šanci na přijetí v obou komorách kongresu. Pokud projde, bude znamenat velké znevýhodnění pro solární a větrné elektrárny. Naopak prospěje nukleární energetice, kterou Obama už před volbami vyzdvihoval.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...