Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    ČEZ loni vyrobil v obnovitelných zdrojích v ČR 1,3 TWh elektřiny

ČEZ loni vyrobil v obnovitelných zdrojích v ČR 1,3 TWh elektřiny

Publikováno: 15.3.2009, Aktualizováno: 16.4.2009 12:25
Rubrika: Větrné, Tiskové zprávy

V roce 2008 vyrobila Skupina ČEZ v ČR 1 308 250 MWh elektřiny v tzv. obnovitelných zdrojích. Ve srovnání s rokem 2007 jde o 8,7% nárůst produkce.

Za dvanáct měsíců roku 2008 se v obnovitelných zdrojích Skupiny ČEZ v ČR vyrobilo 1 308 250 MWh elektřiny. Ve srovnání s 1 203 335 MWh v roce 2007 jde o 8,7% nárůst. V praxi to znamená pokrytí spotřeby více než 370 tisíc domácností.
 


Skupina ČEZ připravuje v budoucnu zejména podstatné zvýšení výroby spalováním biomasy. V horizontu několika let se počítá s výrobou 1 milionu MWh elektřiny spalováním biomasy, což je trojnásobek loňské výroby. Zvýšené objemy spalované biomasy jsou současně příspěvkem Skupiny ČEZ k ohlášenému Akčnímu plánu pro biomasu v ČR na období 2009 až 2011, který před nedávnem schválila vláda.
Současně se počítá s renesancí větrné energie v portfoliu zdrojů Skupiny ČEZ. Už letos bude vedle několika menších projektů v České republice zprovozněna především první etapa rumunských větrných farem Fantanele a Cogealac, kde se půjde o spuštění více než stovky strojů s jednotkovým instalovaným výkonem 2,5 MW.
Plány Skupiny ČEZ v rozvoji obnovitelných zdrojů zároveň mají pomoci ke splnění závazku České republiky zdvojnásobit do roku 2010 podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor (42x)
AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and ...