Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Teplo pro Prahu a Neratovice se bude vyrábět ještě efektivněji a ekologičtěji

Teplo pro Prahu a Neratovice se bude vyrábět ještě efektivněji a ekologičtěji

Publikováno: 14.6.2016
Rubrika: Teplárenství, Rozhovory

Až 70 % veškerého tepla pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody pro Prahu a pro celé Neratovice je dodáváno z lokality Mělník. Dodávky po celý rok a prakticky po 24 hodin denně zajišťuje prostřednictvím unikátního 34 kilometrů dlouhého horkovodu elektrárna Mělník. Horkovodem se do předávacích stanic pražské teplovodní sítě „valí“ horká voda průtokem až 8 200 t/hod. o teplotě až 140 stupňů Celsia. Abychom byli přesnější, dodávky tepla zajišťuje společnost Energotrans, a.s., stoprocentní dceřiná společnost Skupiny ČEZ, která od roku 2013 provozuje část velkého energetického zdroje v mělnické elektrárně. Společnost v poslední době uskutečnila a plánuje mnoho investičních akcí, které mají dopad především do ekologie a ekonomiky provozu. Při této příležitosti jsme požádali o rozhovor Ing. Miroslava Krpce (M. K.) – předsedu představenstva a generálního ředitele společnosti Energotrans, a.s., a Ing. Martina Horu (M. H.), člena představenstva a technického ředitele Energotrans, a.s.

Klíčová slova: Energotrans, teplo, elektrárna Mělník

Celý článek je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Přibližme si na úvod lokalitu Mělník?

M. K.: V lokalitě Mělník v současnosti působí firmy ČEZ, a.s., a Energotrans, a.s. Prvně uvedená společnost provozuje Elektrárnu Mělník II a III. Energotrans provozuje část nazývanou Elektrárna Mělník I a horkovodní přivaděč do Prahy. V případě Energotransu a.s. je na místě název „teplárna“. Hlavním posláním Energotransu a.s. je spolehlivá dodávka tepla. Výroba elektřiny z tohoto pohledu je „vedlejším“ produktem a je nutno poznamenat, že výroba elektřiny rok od roku, díky současné situaci na trhu a ceně silové složky elektřiny, stále klesá.

M. H.: Přesně tak. Jde nepochybně více o teplárenský provoz než o elektrárnu s výrobou elektřiny. Před třemi léty, kdy došlo k organizačním změnám, se cena za kilowatthodinu pohybovala na úrovni 60 euro, což je mnohem více, než nyní. Pokud bychom to vztáhli na obrat firmy, pak před čtyřmi roky činily tržby za elektřinu a teplo poměr 1:1, v době kdy jsme část elektrárny převzali, to bylo již 2:1 a nyní je to 2,5:1. Ten důraz na teplárenský provoz je jednoznačný.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (49x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...