Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Mezi dvěma mělnickými elektrárnami vzniklo propojení za 100 mil.

Mezi dvěma mělnickými elektrárnami vzniklo propojení za 100 mil.

Publikováno: 3.11.2014
Rubrika: Klasické

Mezi dvěma mělnickými elektrárnami vzniklo propojení za 100 milionů korun. Elektrárna Mělník II tak může podle potřeby zastoupit při zásobování teplem Elektrárnu Mělník I, která dodává teplo i pro část Prahy. Příští rok na podzim skončí v mělnické elektrárně I také postupná modernizace šesti kotlů za zhruba miliardu korun. Novinářům to na dnešní prohlídce elektrárny řekl Jaroslav Vedral ze společnosti Energotrans, která provozuje Elektrárnu Mělník I a je členem skupiny ČEZ. Tepelná elektrárna Mělník se skládá ze tří elektráren, jejich majitelem je ČEZ. 

Klíčová slova: ČEZ, Elektrárna Mělník

Produkce tepla tvoří v mělnické elektrárně přibližně 80 procent z celkové výroby. Spaluje se tam hnědé uhlí ze severočeských uhelných pánví. Teplo odsud odebírá asi čtvrt milionu domácností, kromě okolních obcí a Mělníka je hlavním odběratelem Pražská teplárenská, která zásobuje teplem kolem 230.000 pražských domácností na levém břehu Vltavy. "Horká voda doputuje od Mělníka do Prahy obvykle za osm hodin," uvedl Vedral. Za tu dobu urazí voda vzdálenost asi 34 kilometrů a ochladí se o jeden stupeň Celsia. Ohřátá je obvykle na 90 až 140 stupňů Celsia. Voda se poté uzavřeným okruhem vrací zpět do elektrárny. 
Budování takzvaného propoje mezi dvě elektrárnami začalo minulý rok na jaře a skončilo letos na podzim. Většina prací byla prováděna za plného provozu s dílčími odstávkami, nejdelší odstávka byla čtyřdenní. "Potrubí o průměru 70 a 100 centimetrů při ní svářelo několik svářečů nonstop," řekl projektový manažer mělnické elektrárny Pavel Koktan. 
Cílem projektu modernizace kotlů, která začala letos, kdy před topnou sezonou byly upraveny čtyři kotle, je také snížení emisí oxidů dusíku a pevných částic ve vzduchu. Zbývající úprava dvou kotlů by měla být hotová do zahájení topné sezony v příštím roce. Tím elektrárna vyhoví limitům, které bude muset plnit po roce 2015. 
Elektrárna Mělník I bude fungovat určitě ještě 20 let, druhou mělnickou elektrárnu čeká do roku 2020 rozhodnutí, zda bude ČEZ investovat do její modernizace, nebo ji nahradí jiný provoz. V nejbližších měsících se také bude rozhodovat o dalších plánech s mělnickou "trojkou". 
Tří mělnické elektrárny postupně vznikly v 60., 70. a 80. letech. Pracuje v nich přes 400 zaměstnanců. Elektrárna Mělník I dodává teplo do Prahy a Neratovic, elektrárna Mělník II do Mělníka a některých okolních obcí. Tepelné zásobování Prahy bylo z Počapel spuštěno v první polovině 90. let. Celkový výkon všech bloků elektrárny dosahuje téměř 1100 megawattu. Elektrárna Mělník III je největším uhelným blokem v ČR, má výkon 500 MW. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (39x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Dodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně LedviceDodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně Ledvice (37x)
Obecně se říká, že kotel je srdcem každé tepelné elektrárny. A to nejen z důvodu, že generuje páru, která pohání ostatní...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (32x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...