Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jedna z dominant Elektráren Mělník v příštím roce zmizí

Jedna z dominant Elektráren Mělník v příštím roce zmizí

Publikováno: 8.12.2014
Rubrika: Elektrárny

Osud 200 metrů vysokého železobetonového komína Elektrárny Mělník II je definitivně zpečetěn. Po 43 letech své existence se bude pomalu ale jistě čím dál více snižovat k zemi. Respektive bude postupně rozebrán, přičemž odstraňování jeho vyzdívek už započalo. Hlavní bourací práce celého skeletu ovšem proběhnou až v příštím roce.

Elektrárnou se proto v současné době nese tlumený rachot bouracího kladiva, jímž zaměstnanci dodavatelské firmy odstraňují beton a šamotové cihly z vnitřního pouzdra komína. Vše dopadá na jeho dno, přičemž suť je následně vyvážena novým otvorem, který vznikl vyříznutím diamantovým lanem. Tím se dovnitř dostaly i bourací stroj a části plošiny. Ta byla po smontování vytažena vrátky až k vrcholu komína a nyní bude postupně klesat dolů tak, jak bude vnitřní vyzdívky ubývat.

„Vzhledem k tomu, že je komín dlouhodobě odstaven, respektive od roku 1998, a již nikdy nebude potřeba ho použít, rozhodli jsme se k jeho demolici. Už jen proto, že jeho technický stav by si v následujících letech vyžádal částečnou sanaci z důvodů degradace vnější betonové vrstvy, z níž už začaly odpadávat drobnější části. Dalším, vlastně prvořadým, důvodem je tudíž odstranění bezpečnostních rizik v okolí komínu,“ říká Václav Fialka, vedoucí odboru péče o zařízení Elektrárny Mělník. Jak dodal vzhledem k dalším elektrárenským technologiím v těsném sousedství, nemůže být komín jednoduše odstřelen, ale musí být zlikvidován postupným odbouráváním.

Železobetonový monolitický komín je vysoký 200 metrů. Do provozu byl uveden se čtyřmi bloky Elektrárny Mělník II v roce 1971. Po realizaci odsíření výrobních bloků 9 a 10 byl v roce 1998 definitivně odstaven, neboť spaliny z obou ekologizovaných bloků byly nově vyvedeny kouřovody do sousedního komína. Po jeho demolici by mělo zbýt zhruba 160 tun železného šrotu (armatury, ocelové žebříky a podobně), a „hromada“ betonu o hmotnosti 5 640 tun. Dalších 1 985 tun betonového odpadu a šamotových cihel pak obnáší právě odstraňovaná vnitřní vyzdívka.

Ve Skupině ČEZ je to již druhý železobetonový komín, který je během posledních pěti let postupně bourán mechanickou cestou a ne „jednoduchým“ odstřelem. V nedávné době tak zmizel z povrchu zemského podobný, ovšem 300 metrů vysoký, komín Elektrárny Tušimice II. Elektrárna totiž prošla komplexní obnovou a v současné době odcházejí spaliny dvěma kouřovody do chladicích věží.


Odstraňování vnitřní vyzdívky v koruně komína probíhalo klasickým způsobem.


Poněkud zvětšený vjezd do komína posloužil
k vnitřní instalaci bourací technologie.


Plošina s bouracím strojem CAT.


Pohled do komína během odstraňování vnitřní vyzdívky.


Pohled na komín určený k demolici.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (34x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Technologie likvidace vedlejších produktů nového bloku elektrárny v Ledvicích (25x)
Podstatnou součástí zabezpečující ekologický provoz nového zdroje 660 MWe v Ledvicích jsou objekty a soubory pro likvida...