Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ŠKODA PRAHA je blíže projektu výstavby černohorské elektrárny Pljevlja II

ŠKODA PRAHA je blíže projektu výstavby černohorské elektrárny Pljevlja II

Publikováno: 29.7.2013, Aktualizováno: 30.7.2013 17:26
Rubrika: Tiskové zprávy, Klasické

Výrazný postup v jednání o dodávce vyrobního bloku pro černohorskou elektrárnu Pljevlja II přineslo minulý týden setkání zástupců společnosti ŠKODA PRAHA, investora (výrobní a distribuční společnosti Elektroprivreda Crne Gore) a dále představitelů vlád České republiky a Černé Hory.

Jjedná se o dodávku tepelné elektrárny v předpokládaném rozsahu investice 300 milionů EUR. Pro společnost ŠKODA PRAHA je tento projekt prioritním, neboť Balkán představuje její tradiční strategické zahraniční teritorium. Na posledním jednání v Černé Hoře domácí strana nadmíru kladně hodnotila další fázi nabídky. ŠKODA PRAHA garantuje dosažení všech potřebných standardů nového bloku, ať již z hlediska technologického, ekonomického či environmentálních standardů EU, a očekává se, že se stane pro Černohorce dodavatelem tohoto díla.

Současně probíhají jednání o možnosti financování projektu ze strany České exportní banky a EGAP. Zástupci banky byli ostatně přítomni i aktuálním jednáním, obě instituce se navíc spolu se ŠKODA PRAHA zúčastnily jednání 2. zasedání Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, jež se v Černé Hoře paralelně uskutečnilo. Rovněž Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky je připraveno projednat s Černou Horou možnost rozšíření stávající mezivládní Dohody o hospodářské a průmyslové spolupráci mezi Českou republikou a Černou Horou tak, aby byla zajištěna podpora tomuto a podobným projektům.

Představitelé investora v červnu v Česku navštívili Elektrárnu Tušimice II, kterou v minulém roce po kompletní rekonstrukci Škodovka předala do provozu a je provozována spolehlivě a s vysokou účinností. I zde byla příležitost se ujistit, že díla, která ŠKODA PRAHA dodává, vynikají vysokou účinností výroby elektřiny. ŠKODA PRAHA se navíc opírá o 60 let budované know-how a zkušenosti z jiných energetických projektů, z nichž mnohé úspěšně realizovala v zahraničí.

Jednání v Černé Hoře byla vedena rovněž s místními dodavateli, kterým ŠKODA PRAHA zaručuje vysokou angažovanost v projektu. Bylo konstatováno, že projekt bude velmi přínosný pro Černou Horu a její zaměstnanost. ŠKODA PRAHA v projektu dále plánuje aktivně zapojit též zkušené a prověřené české dodavatele, kteří jsou zárukou kvality celého díla a s nimiž společnost dlouhodobě spolupracuje.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (44x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Martin Apko z ČEPS povede CAO (Central Allocation Office GmbH) (40x)
Martin Apko, ředitel sekce Energetický obchod společnosti ČEPS, a.s, odchází v těchto dnech řídit koordinovanou auk...