Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    ŠKODA PRAHA Invest zvyšuje jadernou bezpečnost v Dukovanech

ŠKODA PRAHA Invest zvyšuje jadernou bezpečnost v Dukovanech

Publikováno: 30.8.2013, Aktualizováno: 6.9.2013 09:36
Rubrika: Jaderné

ŠKODA PRAHA Invest zúročuje své bohaté zkušenosti z oblasti jaderné energetiky: se společností ČEZ uzavřela smlouvu na realizaci projektu s názvem Koncový jímač tepla v Jaderné elektrárně Dukovany. Dílo v hodnotě téměř jedné miliardy korun odstartuje ještě letos, uskuteční se v následujících třech letech a mělo by končit v roce 2016. 

Klíčová slova:  ČEZ, koncový jímač tepla, JE Dukovany

Účelem celého projektu je další zvyšování bezpečnosti, ke kterým provozovatelé mnohých jaderných elektráren po celém světě přistupují po fukušimské havárii z března 2011, a to pomocí změny způsobu chlazení výrobního systému elektrárny. Stávající způsob chlazení technické vody důležité (TVD) nahradí odvod tepla na nových ventilátorových věžích.

Koncový jímač tepla zaručí odvod tepla ze systému TVD, čímž zajistí odvod tepla ze zařízení jiných bezpečnostních systémů a systémů souvisejících s jadernou bezpečností.ŠKODA PRAHA Invest projekt dodá formou dodávky na klíč, včetně provedení všech nutně vyvolaných úprav na souvisejících zařízeních a systémech.

Výstavbou koncového jímače tepla se změní stávající systém odvodu tepla, který dosud postačoval z hlediska všech projektovaných událostí. V rámci zájmu o další zvyšování bezpečnosti též pro extrémní případy nicméně investor zadal implementovat nový systém chlazení, který především zajistí bezpečnostní funkce i u takových událostí, jako jsou extrémní teploty, extrémní vítr nebo zemětřesení.

Pro každý hlavní výrobní blok dukovanské elektrárny budou instalovány tři samostatné koncové jímače. Stávající systém koncového odvodu tepla na chladicích věžích s přirozeným tahem bude sloužit dál, a to jako záložní.

Tento projekt navazuje na úspěšnou realizaci díla Využití projektových rezerv bloků Jaderné elektrárny Dukovany, které ŠKODA PRAHA Invest, coby generální dodavatel, dokončil v roce 2012. Tento projekt zajistil zvýšení výkonu všech čtyř bloků dukovanské

elektrárny o pět procent. Jak potvrdil šéf sekce Jaderné zdroje, Ing. Vladimír Poklop, „ŠKODA PRAHA Invest tímto zdárně pokračuje v tradici ŠKODA PRAHA, která byla mimo jiné generálním dodavatelem technologie všech českých i slovenských jaderných elektráren a jež je známa na trhu již šedesát let.“

ŠKODA PRAHA Invest je největší česká inženýrsko-dodavatelská společnost schopná dodat energetické dílo od projektové dokumentace přes realizaci a montáž až po uvedení do provozu a zajištění záručního a pozáručního servisu. Dodáváme též dílčí technologické soubory.

Silnou pozici společnosti dotváří její spojení s dalším členem Skupiny ČEZ, společností ŠKODA PRAHA, jejíž know-how a značka jsou na trhu známy již 60 let a jsou představovány instalovaným výkonem 40 tis. MW ve 25 zemích světa. Na tuto tradici ŠKODA PRAHA Invest úspěšně navazuje.

ŠKODA PRAHA Invest je generálním dodavatelem nejvýznamnějšího českého průmyslového projektu současnosti: obnovy domácí výrobní kapacity Skupiny ČEZ. ŠKODA PRAHA Invest rovněž působí na jaderných elektrárnách, jako dodavatel projektů modernizace a zvyšování účinnosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (36x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (34x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...