Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biomass    Plzeňská teplárna zahájila stavbu bloku na biomasu

Plzeňská teplárna zahájila stavbu bloku na biomasu

Publikováno: 23.9.2008, Aktualizováno: 19.4.2009 19:29
Rubrika: Biomass, Tiskové zprávy

Plzeňská teplárenská, největší výrobce tepla i elektřiny v regionu, zahájila v Plzni stavbu 'zeleného' kotle na spalování biomasy, největší svého druhu v ČR. Ekologický výrobní blok za 850 milionů korun nahradí ročně 120.000 tun uhlí, což je pětina potřeb podniku. Firma chce zdroj spustit 31. března 2010, řekl generální ředitel Tomáš Drápela. Investice podle něj neovlivní cenu tepla v Plzni. Zahájení stavby se zúčastnil i ministr průmyslu Martin Říman.

Plzeňská teplárenská chce v roce 2010 chce vyrábět pětinu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, což je hodnota, s níž se v EU počítá až v roce 2030. Loni podnik vyrobil 10,5 procenta 'zelené elektřiny', letos to má být 14 procent. 'Za celý rok považujeme za reálné využití 80.000 tun biomasy, což postačí k výrobě 85.000 MWh elektřiny. Biomasa tak nahradí 60.000 tun uhlí, což představuje přibližně 1.200 vagónů,' řekl výrobní ředitel Zdeněk Dongres. Podnik tak podle něj dosahuje největšího podílu výroby ekologické elektřiny mezi všemi klasickými výrobci energie v ČR.
Výkon bloku bude 11,6 MW elektrických a 35 MW tepelných. 'Půjde o největší zdroj na biomasu v ČR, významný i v rámci EU,' dodal technický ředitel Jiří Holoubek. V Česku bude navíc první, postavený za privátní peníze bez dotací. Návratnost investice je desetiletá, stejně jako splatnost půjčky od Komerční banky. Stoprocentně městská firma se bude zpětně snažit získat podporu EU. Teplárna je nyní bez dluhů, počátkem roku doplatila úvěr na uhelný blok aktivovaný v roce 1999.


 

Fluidní teplárna v Plzni
 

Nový kotel by měl spálit až 115.000 tun biomasy. Podnik má podepsané patnáctileté smlouvy s dodavateli dřevní štěpky, z poloviny s Lesy ČR a dále s privátními firmami; se sdružením zemědělců na dodávky tritikale s výhřevností o třetinu vyšší než u štěpky. V regionu se navíc začínají objevovat první pěstitelé rychle rostoucích topolů a vrb. Biomasu, zatím výhradně s uhlím, spaluje firma od roku 2003. Nahrazuje tak stále více hnědého uhlí, jehož ceny letos výrazně rostou a na trhu chybí. Po rozběhu kotle plánuje firma spoluspalování štěpky s uhlím ukončit. Pokud bude dostatek biopaliva, může ho spálit ročně až 200.000 tun.
Elektřina z čisté biomasy má státem garantovanou výkupní cenu 3.280 Kč/MW, o 40 procent vyšší než kolik podnik inkasuje za energii vyráběnou spoluspalováním s uhlím. Nový blok bude mít dvojnásobnou účinnost oproti klasickým kondenzačním elektrárnám, až 90 procent.
Plzeňská teplárenská loni utržila 1.868 miliardy Kč, o desetinu více než o rok dříve. Čistý zisk meziročně klesl ze 428 na loňských 411 milionů Kč. Na vině byl pokles příjmů za emisní povolenky.
Podnik, jehož délka tepelných sítí je 216 km, má instalovaný tepelný výkon 483 MW, elektrický 137 MW. Loni prodal 3.255 TJ tepla a 455.000 MWh elektřiny, jejíž prodej se na tržbách podílí 55 procenty. Kromě zásobování teplem 40.000 domácností vyrábí teplárna chlad a provozuje také skládku komunálního odpadu v Chotíkově, největší v kraji. (zdroj: ČTK)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...