Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Plzeňské teplárně klesne zisk o čtvrtinu, teplo zdraží minimálně

Plzeňské teplárně klesne zisk o čtvrtinu, teplo zdraží minimálně

Publikováno: 9.12.2010
Rubrika: Firemní zpravodajství

Plzeň 8. prosince (ČTK) - Výrazný pokles cen prodávané elektrické energie sníží letošní hrubý zisk Plzeňské teplárenské, největšího zdroje tepla na západě Čech. Z loňských 738 milionů korun klesne zhruba na 560 milionů Kč. Vzhledem ke zhruba polovičním cenám regulační elektřiny na příští rok očekáváme v roce 2011 další pokles hrubého zisku na 428 milionů korun, řekl ČTK Tomáš Drápela, generální ředitel městské teplárny, která jako výrobce elektřiny, tepla, chladu a vody spravuje ještě obří skládku komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně.

Firma přesto v příštím roce zdraží teplo "jen" o 2,5 procenta na 357 korun za gigajoule bez DPH, letos firma zvýšila cenu tepla pouze o jedno procento. "Přestože uhlí podražilo o více než sedm procent, cenu tepla zvyšujeme pouze o úroveň inflace. Firma je stále natolik silná a zisková, že si může dovolit nepromítnout do cen veškeré nárůsty vstupů," dodal. Podle ředitele je to jediná cesta, aby se k plzeňskému centrálnímu zdroji tepla zákazníci připojovali a neodpojovali se.
Cena tepla v Plzni je podle Drápely po opatovické elektrárně nejnižší z velkých zdrojů v ČR. Podle předpokladů podniku bude od ledna stát teplo v Karlových Varech a Klatovech 500 Kč/GJ, v Rokycanech 550 Kč, v Tachově 616 korun a v Domažlicích 620 korun za gigajoule.
Podnik letos plánuje tržby 2,35 miliardy korun, což bude podle Drápely oproti loňsku zhruba o 100 milionů Kč více. Zajistil to zejména nově budovaný blok na výrobu energie z biomasy, který teplárna uvedla do plného provozu letos v červnu, dodal. Také díky němu plánuje teplárna příští rok utržit 2,47 miliardy korun. Nový blok za necelou miliardu korun má letos spálit 230.000 tun biomasy a příští rok už má nasmlouváno tohoto paliva přes 360.000 tun a nahradí jím téměř polovinu potřeb sokolovského uhlí.
"Zelený kotel by měl pomoci udržet cenu tepla v Plzni," dodal. Už letos vyrobí teplárna téměř 40 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů, což je pětinásobek oproti závazku ČR Evropské unii, který by se měl splnit do konce letošního roku. Příští rok už firma dosáhne 50 procent.
K diverzifikaci zdrojů energie má přispět kromě zeleného kotle také plánovaná stavba spalovny komunálního odpadu, která by měla stát v Chotíkově u Plzně v roce 2015.
Podnik letos plánuje investice 650 milionů korun, z nichž šel hlavní podíl do kotle na biomasu. Příští rok by měla být suma o 80 milionů Kč nižší. Stále však chceme držet objem zhruba 200 milionů korun do nových přípojek, tedy rozvoje horkovodů, dodal ředitel. Díky tomu firma v minulých letech držela stejný prodej tepla. Letos se podruhé za sebou v jednotkách procent propadl, protože tempo zateplování, zejména na sídlištích, je v krajském městě vysoké.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (49x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
Předváděcí vůz ESAB opět vyjede na turné po České republice (36x)
Všichni zájemci mohou navštívit předváděcí vůz společnosti ESAB Vamberk, ve kterém bude možné se seznámit s novinkami a ...