Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Oceli pro nadkritické bloky tepelných elektráren a jejich svařitelnost

Oceli pro nadkritické bloky tepelných elektráren a jejich svařitelnost

Publikováno: 25.9.2014
Rubrika: Elektrárny, Technologie, materiály

Od konce osmdesátých let 20. století probíha v celosvětovém měřítku intenzivní vývoj v oblasti energetických zařízení, jehož hlavním cílem je nárůst účinnosti tepelných elektráren. Toho lze dosáhnout použitím tzv. nadkritických až ultra-super-kritických (USC) parametrů páry. O superkritické parametry páry se jedná při použití páry o tlaku 260 barů a teplotě kolem 600・・C, tlak nad 300 bar a teplota nad 600・・C jsou označovány jako ultrasuper-kritické parametry [1]. Uvádí se, že při výstupních parametrech páry 600・・C/300 bar dosahovaných v tzv. ultra-super-kritických blocích, se naroste oproti stavajicim blokům pracujícím s teplotou výstupní páry 540・・C účinnost o 6 až 8 % a sníží se emise oxidu uhličitého až o 20% [2]. S vývojem tepelných elektráren musí korespondovat vývoj žárupevných ocelí. Je požadována vyšší mez pevnosti při tečení, vynikající odolnost proti oxidaci a v neposlední řadě odolnost proti korozi za zvýšených teplot.

Klíčová slova: ocel, tepelné elektrárny, pára

Celý článek (autoři: doc. Ing. Petr Mohyla, Ph.D, Ing. Lukáš Havelka, Fakulta strojní, VŠB-Technická univerzita Ostrava, Ing. Kristýna Sternadelová, Flash Steel Power, a.s. Ostrava) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Steel for super-critical units of thermal power plants and their weldability

This article contains a brief overview of modern heat-resistant steel for the construction of ultra-super-critical power units focused on modified 9 to 12% new generation chrome steel. This steel is currently used in the construction of new and the reconstruction of existing units. In terms of the weldability of modern modified heat-resistant steel detailed knowledge is required of its transformation characteristics, i.e. temperatures Ac1, Ac3, Ms, Mf and adjustment of the temperature regime of welding including tempering after welding. No less important is the choice of additional material, method of layering welds and the specific thermal input of welding.

Сталь для сверхкритических блоков тепловых электростанций и её свариваемость

Эта статья включает в себя краткий обзор современных жароустойчивых сталей для строительства ультра-супер-критических блоков электростанций с ориентацией на модифицированные 9% - 12% хромированные стали нового поколения. Эти стали сегодня используются для строительства новых и реконструкции действующих блоков. С точки зрения свариваемости современных модифицированных жароустойчивых сталей необходимо исходить из точных знаний их трансформационных характеристик, так называемых температур Ac1, Ac3, Ms, Mf и приспособить этому температурный режим сварки, включая распускаемость после сварки. Не менее важен выбор добавляемого при сварке материала и контроль за температурным режимом сварки.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (53x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...