Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Nový zdroj v Ledvicích má za sebou první zapálení kotle

Nový zdroj v Ledvicích má za sebou první zapálení kotle

Publikováno: 28.3.2014
Rubrika: Elektrárny

Ledvice – V podstatě hotov; tak by se dal stručně zhodnotit současný stav výstavby nového vysoce ekologického zdroje o výkonu 660 MW v Elektrárně Ledvice Skupiny ČEZ.  Zatím jako poslední byla dokončena tepelná úprava materiálu tlakového systému kotle. Jeho žíhání bylo unikátní hlavně tím, že vůbec poprvé probíhalo v největším hnědouhelném kotli v České republice.

Klíčová slova: Ledvice, ČEZ, elektrárna, uhlí

Jednalo se o tepelnou úpravu materiálu částí kotle vyrobených z oceli T24, jejímž účelem bylo snížení vnitřního pnutí ve svarech,“ říká k tomu Karel Ludvík ze Skupiny ČEZ, zástupce vedoucího projektového týmu Nového zdroje v Ledvicích. Jak dodal, vše probíhalo v rámci přípravy na první zapálení a najetí kotle do provozu. „To bude ovšem ještě v bypassovém provozu bez uhlí, takže pojedeme na plyn. Tlak v kotli bude cca 120 barů a budeme ho udržovat několik dní, dokud se nevytvoří ochranná vrstva na vnitřním povrchu výparníku kotle.“ 

Výše uvedenému ovšem předcházelo chemické čištění kotle a parovodů. „Stručně řečeno se jednalo o plnění celého systému demineralizovanou vodou, poté následovaly rychlostní proplachy, odmaštění vnitřních povrchů, proplachy po odmaštění a dále proplach – moření kyselinou fluorovodíkovou. Po něm přišla nakonec pasivace, která ochrání vnitřní povrchy před korozí až do najetí kotle,“ doplnil k tomu Karel Ludvík.

Takzvaná vyvářka kotle se podařila a v následujícím období už na ni navázaly demontáže provizorií a montáže zařízení na projektový stav pro zajištění připravenosti veškerých funkčních systémů k zahájení horkých zkoušek. Ty začaly v polovině března prvním zapálením hořáků kotle.

Další operací pak bude profukování, které zajistí dokonalé vyčištění vnitřního povrchu kotle od zbytků i těch nejmenších nečistot které zbyly po montáži. Teprve potom bude možno vpustit páru z kotle do turbíny, provést primární zkoušky ochran generátoru a tento přifázovat. Od tohoto okamžiku bude již blok vyrábět elektrickou energii.

To ale neznamená, že bude nový zdroj dokončen. Naopak, tímto začne další etapa realizace, a to seřízení provozu bloku a ověření všech jeho provozních parametrů - výkonu, emisí, dynamických vlastností a spolehlivosti. Tyto zkoušky si vyžádají mnoho měsíců usilovné práce inženýrů a techniků dodavatelů i obsluh z řad pracovníků ČEZ. Ukončení zkoušek a předání bloku do komerčního provozu je přitom naplánováno na konec letošního roku,“ uzavřel Karel Ludvík.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (35x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Moderní hnědouhelný blok v Kladně slavnostně uveden do provozu (30x)
V úterý 9. dubna 2014 byl slavnostně uveden do provozu blok K7, který bude disponovat maximálním výkonem 135 MW a výrobo...