Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Výstavba nového superkritického bloku v Elektrárně Ledvice

Výstavba nového superkritického bloku v Elektrárně Ledvice

ŠKODA PRAHA Invest s.r.o. postaví do konce roku 2012 pro společnost ČEZ v Elektrárně Ledvice nový nadkritický blok spalující hnědé uhlí o výkonu 660 MWe. Půjde o nejmodernější elektrárnu nejen v ČR, ale i ve střední Evropě. Jedním z klíčových dodavatelů je společnost ALSTOM Power Boiler GmbH a ALSTOM s.r.o.

Výroba elektřiny v novém bloku bude vysoce šetrná k životnímu prostředí, hrubá účinnost dosáhne cca 47 %, což znamená snížení produkce CO2 a ostatních emisí. Elektrárenský blok, jehož životnost bude 40 let, má být zákazníkovi do komerčního provozu předán ke zkouškám v roce 2012, plný provoz začne v roce 2013. V současné době se již naplno rozběhly stavební práce a některé pomocné systémy byly uvedeny do provozu. Montáž kotle zahájí Alstom na počátku roku 2010, Škoda Power pak turbínu na stavbu dodá na podzim téhož roku.
Elektrárna Ledvice zahájila provoz v letech 1966–1969. Aktuálně má čtyři bloky, z nichž 1. je již mimo provoz a nyní v něm probíhá demolice kotle. Bloky č. 2 a 3 budou odstaveny se spuštěním nového zdroje a 4. blok s fluidním spalováním, který byl dodán brněnskou pobočkou Alstom před deseti lety, bude dále v provozu společně s novým 660 MWe blokem. Elektrárnu Ledvice zásobuje hnědým uhlím firma Severočeské doly a.s. z dolu Bílina. Nový blok bude přímo dopravně napojen na produkci hnědého energetického uhlí z tohoto dolu.

Kompletní článek od Ing. Pavla Hegera z firmy ALSTOM, s.r.o. (pavel.heger@power.alstom.com), najdete v náhledovém formátu PDF ZDE. On-line možnost předplatného tištěné verze časopisu, včetně vydání All for Power 3/2009 s rozsáhlou rubrikou o výstavbě nadkritického bloku 660MWe v Ledvicích, naleznete ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (59x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...