Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Na Českomoravské komoditní burze Kladno se prodalo tříděné hnědé uhlí v objemu 8.850 tun

Na Českomoravské komoditní burze Kladno se prodalo tříděné hnědé uhlí v objemu 8.850 tun

Publikováno: 28.5.2009
Rubrika: Tiskové zprávy, Uhlí

Celkem deset kontraktů na květnovou dodávku tříděného hnědého uhlí uzavřeli obchodníci na hlavním trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKBK). Polovina z obchodů připadla na dodávku uhlí kostka (ko-418), kterého se prodalo 3.150 tun za téměř 5,5 milionu korun. Zbývající kontrakty byly uzavřeny na dodávku uhlí ořech 1 (o1-427), jehož se zobchodovalo 5.700 tun za téměř 9,5 milionu korun. Komodita "hnědé uhlí" se obchoduje na ČMKBK od 25. března 2009.

První úspěšný střet nabídky s poptávkou se na ČMKBK odehrál 11. května, kdy se prodalo 1.200 tun sortimentu kostka za cenu 1.740 korun za tunu (Kč/t) a dále 1.500 tun ořechu 1 za cenu 1.665 Kč/t. Obchodování pokračovalo hned následující den za mírně rostoucích cen (1.750 Kč/t u kostky a 1.670 Kč/t u ořechu 1). Další růst cen na 1765 Kč/t pro sortiment kostka a 1.690 Kč/t pro ořech 1 však už trh neakceptoval. Ceny se tak v následujícím týdnu vrátily na cenový strop z 12. května a staly se znovu cenami kontraktačními (19. května bylo prodáno 1.000 t ořechu 1 a 21. května 250 t sortimentu kostka). Koncem května pak dokonce mírně poklesly, když obchody s kostkou byly uzavírány za cenu1.745 Kč/t a s ořechem 1 za cenu1.665 Kč/t.
Vedle obchodů s dodávkou v měsíci květnu mohli obchodníci od pondělí 25. května nakupovat i palivo s dodávkou v červnu. Této možnosti využili kupující hned první den, kdy z červnové nabídky uhlí nakoupili 1.500 tun kostky a 2.500 tun ořechu 1 za celkových 6,9 milionu korun. V úterý 26. 5. pak koupili dalších 1.000 tun tuhých paliv (300 tun kostky a 700 tun ořechu 1) za celkových 1,7 milionu korun.
Jak nás informoval Martin Soukup, tiskový mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno, obchodování s uhlím na ČMKBK navázalo na jednorázovou aukci na prodej tříděného hnědého uhlí, kterou koncem roku 2008 vyhlásila skupina Czech Coal a.s. Pro pokrytí potřeb velkoobchodníků s palivy byl následně zpřístupněn denní trh ČMKBK. Vzhledem k velké míře standardizace byla komodita tříděné hnědé uhlí umístěna na hlavní trh burzy. V tomto případě se jedná o spotový trh, tedy obchod s komoditou, která je aktuálně k okamžitému dodání.
"Startu pravidelného obchodování s uhlím na burze předcházela několikaměsíční příprava, během které burza konzultovala s účastníky trhu obchodní model, zadala do systému všechny základní parametry a prezentovala jej budoucím účastníkům obchodování," dodal Martin Soukup. Do konce května se na ČMKBK registrovalo už deset účastníků obchodování, převážně z řad velkoobchodníků s palivy. Výhledově se počítá s 15 až 20 účastníky trhu.
 

 

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 podle zákona č.229/1992 o komoditních burzách a na základě státních povolení Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva zemědělství ČR. Od samého začátku se profilovala jako univerzální burza, na které lze obchodovat s širokou škálou průmyslových a agrárních komodit, elektřinou i odpady. Rozšiřující informace o burze i zobchodovaném sortimentu lze nalézt na webových stránkách burzy www.cmkbk.cz .

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor (42x)
AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and ...