Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Jan Mládek jako historicky první ministr české vlády navštívil Nepál

Ministr Jan Mládek jako historicky první ministr české vlády navštívil Nepál

Publikováno: 30.1.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka doprovází na pracovní cestě do Indie a Nepálu mise českých podnikatelů organizovaná Hospodářskou komorou České republiky.

V hlavním městě Indie Dillí, které bylo první zastávkou české delegace, se Jan Mládek ve středu 28. ledna setkal se svými resortními kolegy a dalšími členy indického kabinetu odpovědnými za oblasti obchodu, těžkého strojírenství, železnic, civilního letectví, vědy a výzkumu a obrany.

„Osobně mne velmi těší a je pro mne zavazující, že jsem byl prvním ministrem vlády České republiky, který měl možnost zahájit dialog s kabinetem premiéra Modiho. Pevně věřím, že v následujícím období bude tento dialog pokračovat, povede k prohloubení tradičně velmi dobrých vztahů mezi našimi zeměmi a že k tomuto přispějí i výsledky 10. zasedání česko-indické mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci, jemuž jsem předsedal společně s paní Nirmalou Sitharaman, ministryní obchodu a průmyslu,“ uvedl k tématu dosavadních rozhovorů ministr Jan Mládek.

Jan Mládek chce v Indii pomoci českým firmám dostat se do nového ekonomického prostředí, které je utvářeno reformním úsilím premiéra Modiho, a zprostředkovat jim obchodní a investiční příležitosti spojené se zrychlením růstu indické ekonomiky. Podle něj „Indie má skutečně našlápnuto, aby se vrátila k období, kdy rostla šesti a více procentními tempy hospodářského růstu. Chceme být u toho. Chceme, aby se české firmy aktivně zapojily do programů zaměřených na rozšíření a modernizaci průmyslu, budování nových energetických kapacit, rozvoj infrastruktury, řešení palčivých ekologických výzev či rozšíření volby pro indické spotřebitele. Programy s názvem „Make in India“ či „Clean India“ či „Minimum Government, Maximum Governance“ k tomu vytvářejí všechny předpoklady. První měsíce vlády premiéra Modiho přitom potvrzují, že se sliby začínají postupně naplňovat."

Partnerům v jednání, avšak také účastníkům hojně navštíveného česko-indického podnikatelského fóra, ministr sdělil, že Česká republika má zájem rozvíjet s Indií strategické partnerství, které zahrnuje obchod, vzájemné investice, spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, kulturní výměnu a intenzivnější mezilidské vztahy. Lepšímu vzájemnému poznání pak mají napomoci i úspěšné filmové projekty, realizované indickým Bollywoodem v České republice.

V průběhu návštěvy bylo podepsáno několik kontraktů v oborech vodního hospodářství, energetiky a civilního letectví. Viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář k tomu uvedl: „Podnikatelské mise zastřešené vysokými vládními představiteli jsou pro nás příležitostí, abychom jednání o nových kontraktech dovedli do úspěšného konce, respektive zvýšili šance na získání nových zakázek. V případě Indie jsme se ujistili, že existuje zájem o rozvoj vztahů s českými firmami a jejich výrobky či technologie.“ Jeho slova potvrzuje i Miroslav Kožíšek, komerční ředitel společnosti Aircraft Industries: „Naše L-410 jsou v Indii dlouhodobě známy. Teď se však otevírají nové obchodní možnosti. Hodláme je využít. Tato cesta nám k tomu velmi pomohla.“

Ministra Jana Mládka uspokojilo i ujištění, že dnes nic nebrání společnosti TATRA k další expanzi na indickém trhu.

V Nepálu, kam se delegace přemístila ve čtvrtek 29. ledna, byl Jan Mládek prvním ministrem české vlády, který tuto zemi kdy navštívil.  Ministra příjemně překvapila vysoká míra povědomí o České republice a zájem o širší zapojení našich firem do rozvoje nepálské ekonomiky.

„Zájem o nás potvrzuje skutečnost, že jsem byl přijat premiérem Nepálu Singhem Durbarem a měl jsem také možnost jednat s řadou členů jeho kabinetu, konkrétně ministry obchodu, průmyslu, financí, civilního letectví, cestovního ruchu a také ministryní energetiky. Určitě máme nyní konkrétnější představu o oblastech, v nichž by se mohly prosadit naše firmy, a které bychom chtěli společně rozvíjet,“ upřesnil Jan Mládek.

V Káthmándú ministr opakovaně uslyšel ocenění rozvojové pomoci poskytnuté Českou republikou. V povědomí jsou i v minulosti realizované investiční celky. Současnost tvoří dodávky automobilů ŠKODA, letadel L-410, ložisek a také řady dalších výrobků. Předmětem jednání bylo zapojení českých firem do rozvoje nepálské energetiky, budování infrastruktury, modernizace letišť, řešení problémů v oblasti komunálního hospodářství či dodávky do potravinářského průmyslu. Značný potenciál existuje v investicích a také cestovním ruchu. Obě země také deklarovaly zájem o větší spolupráci v oblasti vzdělávání, zejména technického. První krok již v tomto směru učinila Jihočeská univerzita.

Podpořit rozvoj vzájemné hospodářské spolupráce a zintenzivnit kontakty na mezivládní a podnikatelské úrovni má dohoda, která byla podepsána mezi naším Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí Nepálu, které je v této oblasti resortním partnerem, a také dohoda o spolupráci sjednaná mezi hospodářskými komorami obou zemí.

V pátek 30. ledna ukončí ministr Jan Mládek pracovní cestu návratem z Nepálu do Indie. Cesta se uskutečňuje v úzké součinnosti a za vydatného přispění zastupitelského úřadu České republiky v Dillí v čele s velvyslancem Miloslavem Staškem. V Mumbaji, hlavním městě svazového státu Maharáštra, bude ministr Mládek jednat s premiérem a dalšími členy tamní vlády o rozvoji vzájemných vztahů. Ve státě Maharáštra je největší koncentrace českých investic v Indii a s tím související početná česká komunita. Mumbaj je navíc považována za obchodní centrum Indie. Ministr Mládek toho využije k jednání s vedením největších indických konglomerátů, jakými jsou Birla, Mahindra and Mahindra, Larsen and Toubro, Reliance, Essar, Tata či Godrej, o možnostech navýšení jejich investic v České republice. Tato obchodní mise ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka společně s českými podnikateli je dalším krokem na cestě k otevírání nových trhů a příležitostí českému byznysu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně obchodu a průmyslu Indie Nirmala Sitharaman podepsali v Dillí společný protokol z 10. zasedání česko-indické mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...