Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministři Mládek a Babiš jednali s PKN Orlen o vytvoření společného podniku

Ministři Mládek a Babiš jednali s PKN Orlen o vytvoření společného podniku

Publikováno: 2.6.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr financí Andrej Babiš se dne 2. června setkali s delegací polského PKN Orlen, vedenou předsedou představenstva Jackem Krawiecem. Tématem jednání byla česká reakce k návrhu polské strany na vytvoření společného podniku v rafinérském průmyslu, kterou v Praze PKN Orlen představil oběma ministrům na konci letošního března.

Klíčová slova: PKN Orlen

Obě strany si vyměnily názory na aktuální situaci v rafinérském sektoru, vycházející mimo jiné také z nedávno avizované dohody mezi minoritním akcionářem České rafinérské, italskou společností ENI a maďarskou skupinou MOL o vzájemném převzetí některých aktiv v ČR, na Slovensku, v Rumunsku a Itálii. Součástí dohadovaných úmluv je i balík akcií vlastněný ENI v České rafinérské. Na tyto akcie má, jako většinový vlastník, ovšem předkupní právo právě PKN Orlen.

Další jednání se zaměřila na možnosti, které se, i z výše uvedené situace, pro obě strany otevírají. Česká vláda v minulých týdnech opakovaně zdůrazňovala zájem na pokračování činnosti rafinérií.

Z jednání vzešla dohoda o vytvoření pracovní skupiny, která by se zabývala zhodnocením variant řešení budoucího vývoje rafinérského průmyslu. Vláda ČR již dříve deklarovala svůj záměr mít možnost aktivnějšího působení než má dnes, kdy ve vlastnictví českého státu jsou přepravní a skladovací kapacity ropy a ropných produktů, které provozují společnosti ČEPRO a MERO.

"Ve hře proto není varianta vstupu PKN Orlen do českých ropovodů a produktovodů," předeslal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Výsledky výstupů z pracovní skupiny nemají v zadání definovaný konkrétní časový rámec a bude záležet na komplexnosti jednání a zpracovávaných variantách možného budoucího uspořádání v resortu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...