Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Mládek jednal se zástupci V4 o Ukrajině i společné spolupráci

Ministr Mládek jednal se zástupci V4 o Ukrajině i společné spolupráci

Publikováno: 20.6.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ministři hospodářství zemí Visegrádské skupiny (V4) se sešli ve dnech 16. – 17. června v Budapešti, aby diskutovali aktuální hospodářská témata. Vedoucími delegací jednotlivých zemí byli ministr národního hospodářství Maďarska Mihály Varga, ministr průmyslu a obchodu České republiky Jan Mládek, ministr hospodářství Slovenska Tomáš Malatinský a ministr hospodářství Polska Janusz Piechociński.

Ministři projednali témata, jako například nástroje nastartování vyváženého hospodářského růstu v jednotlivých zemích, vliv rusko-ukrajinského konfliktu na národní hospodářství zemí V4 a přehled možností spolupráce – společné a samostatné kroky včetně vytvoření společného postoje V4 v orgánech Evropské unie.

Na programu byla pochopitelně také hospodářská politika zemí V4, možnosti spolupráce mimo EU a v rámci EU v období 2014 - 2020 skryté v hospodářských programech jednotlivých zemí. Ve svých vystoupeních se ministři také dotkli dalšího prohloubení integrace jednotného trhu v rámci EU na základě zkušeností z desetiletého unijního členství.

"Oceňuji, že mezi tématy, která se projednávala, byla jaderná bezpečnost. Na jednání padl i zajímavý návrh, abychom navázali užší spolupráci v oblasti jaderné energetiky se zeměmi V4 a Finskem, ke kterému se připojujeme," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Byly rovněž posouzeny aspekty dalšího vývoje průmyslové politiky zemí EU, zejména během následujícího italského předsednictví od července 2014, se snahou nalézt společná stanoviska zemí V4 při projednávání agendy Rady pro konkurenceschopnost EU.

Na závěr podepsali vedoucí delegací memorandum o porozumění, které vystihuje diskusi proběhlou v průběhu zasedání. Odráží například shodu ministrů v tom, že pomoc Ukrajině musí být koordinována na úrovni Evropské unie a vyjadřuje pozice k výše uvedeným bodům programu zasedání. Jedním z hlavních závěrů je vytvoření společné komise expertů, která má za úkol na základě příslušných analýz provádět studie efektivnější účasti národních ekonomik zemí V4 při společných akcích včetně možností společných operací na třetích trzích.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (67x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...