Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Mládek podpořil prohlubování obchodních vztahů českých, polských a slovenských podnikatelů

Ministr Mládek podpořil prohlubování obchodních vztahů českých, polských a slovenských podnikatelů

Publikováno: 20.6.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Zástupci českých, polských a slovenských podnikatelů se 18. června sešli v Ostravě na společném setkání organizovaném Česko-polskou obchodní komorou. Jubilejního 20. ročníku se zúčastnili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský a náměstkyně ministra hospodářství Polska Grazyna Henclewská.

Klíčová slova: Jan Mládek, Polsko, spolupráce

Tradiční setkání českých a polských podnikatelů bylo při příležitosti jubilea rozšířeno o slovenskou stranu, pozvání do Ostravy tedy obdržela i řada zástupců slovenského byznysu. V dopoledních hodinách mohli podnikatelé využít k navazování obchodních kontaktů a vztahů Kooperační burzu, která se uskutečnila v prostorách budovy Magistrátu Města Ostravy, současně měli příležitosti zúčastnit se panelových diskuzí, jejímiž tématy byly Dopravní infrastruktura; Věda, školství, výzkum, inovace, investice; Energetika a životní prostředí a Hospodářská samospráva – hospodářské komory a organizace. Primátor města Ostravy Petr Kajnar přijal před polednem zástupce zúčastněných zemí na přátelské posezení.

Odpoledne program pokračoval konferencí na téma: Vyhodnocení, potenciál a výzvy česko-polsko-slovenské hospodářské spolupráce, kde vystoupil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ten vyzdvihl dobré obchodní vztahy České republiky s Polskem a Slovenskem, zároveň však poukázal na potenciál k jejich ještě většímu prohloubení.

"Zatímco Slovensko je od roku 1993 trvale naším druhým největším obchodním partnerem, Polsko se na třetí pozici vypracovalo postupně z původně osmého místa. Věřím, že i díky iniciativám, jakými jsou aktivity v rámci euroregionu TRITIA, budeme naši vzájemnou obchodní bilanci ještě více prohlubovat," uvedl ministr Mládek.

Rovněž se ve svém vystoupení věnoval i situaci v Moravskoslezském kraji. Připomněl význam hornictví a hutnictví pro tento region i roli vlády při řešení komplikované situace kolem ztrátového Dolu Paskov. "Vláda se snažila zabránit skokovému nárůstu nezaměstnanosti v tomto regionu, nicméně v souvislosti  s všeobecnou krizí hornictví je třeba řešit problematiku tohoto regionu komplexně," vysvětlil.

V této souvislosti vyzdvihl také fakt, že podnikatelé z Moravskoslezského kraje patří k nejaktivnějším předkladatelům kvalitních projektů v rámci Operačního programu podnikání a inovace (OPPI), kde jejich podíl dosahuje 14,5 %.

Právě díky OPPI vzniklo v tomto kraji 3500 nových pracovních míst a dalších 508 bylo vytvořeno v oblasti výzkumu a vývoje. Zmínil také, že vláda vede jednání s významným zahraničním investorem, který by mohl v regionu vytvořit dalších minimálně 1000 nových pracovních míst.

Společně s ministrem Mládkem vystoupil na konferenci také například slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský, náměstkyně ministra hospodářství Polska Grazyna Henclewská, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, vicemaršálci Opolského a Slezského vojvodství a místopředseda Žilinského samosprávného kraje Jozef Štrba.

Přínosem 20. ročníku setkání byly bilaterální jednání podnikatelů z euroregionu TRITIA, který sdružuje sousedské regiony z pomezí České republiky, Polska a Slovenska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...