Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Uhlí    ČR a Polsko podepíšou smlouvu o těžbě uhlí v pohraničí

ČR a Polsko podepíšou smlouvu o těžbě uhlí v pohraničí

Publikováno: 18.8.2008, Aktualizováno: 13.4.2009 21:28
Rubrika: Uhlí

Po zhruba čtyřech letech přípravných prací a rozhovorů se Česká republika a Polsko dohodly na podmínkách geologického průzkumu za účelem těžby uhlí. Uvedla to agentura PAP. S těžbou se později počítá v pohraničních oblastech.
 

Smlouva bude podle agentury podepsána v úterý v Praze a umožní průzkum v ložisku Morcinek. To se nachází blízko česko-polské hranice a před deseti lety bylo kvůli nerentabilitě uzavřeno.
České ministerstvo průmyslu a obchodu zatím neposkytlo bližší informace. Tiskový mluvčí Tomáš Bartovský pouze ČTK sdělil, že dohodu podepíše v úterý náměstek pro energetiku Tomáš Hüner se zástupci polského ministerstva hospodářství. 'Půjde o dohodu, která OKD umožní provádět přeshraniční průzkumné práce na polském území,' dodal Bartovský.


Pohled do lomu ČSA, vpravo rekonstruovaný velkostroj KU 300, vlevo v pozadí skrývkový velkostroj RK 5000, na který rekonstrukce teprve čeká. Mostecká uhelná společnost (MUS) zprovoznila 12. srpna v lomu ČSA rypadlo, do jehož rekonstrukce investovala 114,5 milionu korun. Oprava zařízení pro těžbu uhlí je součástírozsáhlé obnovy těžební technologie, jež si během tří let vyžádávíce než miliardu korun, řekl novinářům generální ředitelhnědouhelné společnosti Luboš Měkota.

Současné plány předpokládají, že se z tohoto ložiska bude dobývat uhlí na české straně hranice. Na těžbě by se podle PAP měly podílet české i polské subjekty, dosud ale takovému přístupu bránila legislativa.
Těžit uhlí by z ložiska Morcinek mohla česká společnost OKD spolu s polskou JSW. Předběžná smlouva o spolupráci už byla podepsána. Morcinek je v Polsku jeden z nejmladších dolů, v roce 1998 tam ale byla těžba ukončena, protože důl byl prohlášen za trvale nerentabilní (zdroj: ČTK).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (37x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Česko je druhé v Evropě ve vývozu elektřiny (36x)
Česko loni vyvezlo do ciziny tolik elektřiny, kolik jí Temelín vyrobí za rok a půl. Takzvaný čistý export, tedy vývoz mí...
Vršanská uhelná letos plánuje generální opravy několika velkých technologií Vršanská uhelná letos plánuje generální opravy několika velkých technologií (32x)
Těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal, spojená se jménem Pavla Tykače, chystá letošní rok hned dvě ve...