Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Jan Mládek jedná v Bělorusku se svými resortními kolegy a podpoří tu české exportéry

Ministr Jan Mládek jedná v Bělorusku se svými resortními kolegy a podpoří tu české exportéry

Publikováno: 19.5.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes zahájil dvoudenní pracovní cestu do Běloruska. Na programu má jednání o rozvoji česko-běloruské hospodářské spolupráce s resortními ministry a podnikateli Běloruska. Na zahraniční misi ho doprovází náměstek MPO pro stavebnictví Jiří Koliba a čtyřicetičlenná delegace českých podnikatelů ze stavebnictví, strojírenství a energetického průmyslu.

Klíčová slova: export, Bělorusko, Mládek

Ministr Jan Mládek se v Minsku zúčastní bělorusko-českého podnikatelského fóra a 8. zasedání česko-běloruské smíšené komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci, jejíž hlavním cílem je podporovat rozvoj vzájemných obchodních a ekonomických vztahů.  Na programu má také setkání s ministrem zahraničních věcí Vladimirem Makejem, ministrem průmyslu Vitalijem Vovkem a s poradcem prezidenta Kirilem Rudym.

Česká republika je v současné době jedním z nejvýznamnějších dovozců do této postsovětské země. „Spolupráce českých firem s běloruskými partnery je v současné době velmi pragmatická a korektní. České firmy úspěšně zakládají v Bělorusku společné podniky a realizují tam své investice,“ uvedl ministr Mládek. „Chceme tuto spolupráci nadále rozšiřovat a zvýšenou pozornost věnovat především konkrétním česko-běloruským projektům. Velké příležitosti vidíme především v oblasti dodávek strojírenské techniky, zemědělských a potravinářských technologií, dopravních prostředků, energetiky a dalších tradičních oborů," dodal ministr Jan Mládek.

V hlavním městě Běloruska Minsku dnes ministr Jan Mládek zahájil jednání česko-běloruského podnikatelského fóra. Setká se s guvernérem Národní banky Běloruska Pavlem Kallaurem a ministrem zahraničí Vladimírem Makejem.

Významným bodem návštěvy je plenární zasedání česko-běloruské Smíšené komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci.  S podnikatelskou delegací, tvořenou zástupci českých firem především z oborů strojírenství, automobilového průmyslu, stavebnictví a energetiky, zamíří ministr Jan Mládek v pátek z Minsku do jihovýchodní části Běloruska. V Gomelu se zúčastní zasedání XIII. Gomelského ekonomického fóra a XVII. mezinárodního veletrhu Jaro v Gomelu.

Český export do Běloruska měl vloni sestupnou tendenci a představoval dodávky v celkovém objemu asi 6,3 miliardy korun. Dovoz z Běloruska do ČR vloni stoupl na 3,9 miliardy korun.   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...