Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek bude v Srbsku jednat o možnostech českých firem na srbském trhu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek bude v Srbsku jednat o možnostech českých firem na srbském trhu

Publikováno: 1.9.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou navštíví v úterý a ve středu Srbsko ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Součástí delegace je i skupina dvou desítek českých podnikatelů a představitelů Hospodářské komory ČR, České exportní banky ČEB a Exportní a garanční pojišťovny EGAP.  Tématem jednání ministra Jana Mládka budou možnosti českých podniků na sedmimilionovém srbském trhu.

Navazuje tak na pražská jednání o podpoře vzájemných hospodářských vztahů se srbským premiérem Aleksandarem Vučičem a 8. zasedání mezivládního Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci z března letošního roku, v jehož rámci se uskutečnilo podnikatelské fórum, organizované hospodářskými komorami obou zemí.

"Cílem mé účasti je posílit obchodně-ekonomický rozměr našich vztahů se Srbskem. Náš vývoz se za posledních pět let více než zdvojnásobil a vloni představoval 398 milionů euro. Že existují další příležitosti pro další posílení naší ekonomické přítomnosti v této klíčové západoblakánské zemi dokladuje skutečnost, že delegaci premiéra Bohuslava Sobotky bude doprovázet 23 českých podnikatelů. Během jednání se zaměřím na podporu konkrétních projektů, které mají naše firmy v Srbsku rozpracované zejména v sektorech energetiky, hornictví a dopravní infrastruktury. Jedná se navíc o oblasti, kde jsou na srbské straně partnery našich podnikatelů příslušná ministerstva a státní podniky, a ve kterých je tedy potřebná naše podpora na vládní úrovni. Jsem přesvědčen, že naši podnikatelé využijí současné mimořádně pozitivní a aktivní vztahy obou zemí na politické úrovni k prosazení svých záměrů v Srbské republice," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jako dobrý příklad vzájemné česko-srbské spolupráce uvedl ministr Jan Mládek výstavbu nového bělehradského nádraží Prokop, kde české firmy participují na výstavbě zajišťovacích a signalizačních systémů. Srbská strana velmi oceňuje profesionální spolupráci s konsorciem, jehož lídrem je společnost Energoprojekt. K posunu v jednáních by mohlo dojít například při financování modernizace železniční trati Niš – Dimitrovgrad, která vede Česká exportní banka.

"Za klíčový sektor považujeme v Srbsku jednoznačně energetiku. Jako reálný se jeví projekt modernizace vybavení dolu SOKO, kde se etablují české firmy Alta, Výstavba dolů Ostrava a Báňské projekty Ostrava a který by mohl být modelovým případem pro další projekty, například zahájení těžby na dole Čirikovac a rozšíření těžby na dole Štavajl v souvislosti se stavbou tepelné elektrárny v tomto regionu. Zajímavé jsou i možnosti výstavby vodních elektráren na řece Drině," řekl ministr Jan Mládek.

Největší českou investicí v Srbsku je v posledním období projekt společnosti Mitas v Rumě. Roční produkce závodu Mitas Serbija, který zaměstnává 550 zaměstnanců, je asi miliarda korun a otevírá prostor pro další rozšíření výroby. V Doroslovu v regionu Vojvodina investovala společnost Bridge Power Investment do výroby peletek. Šlo o pilotní investici do zpracování biomasy v regionu, společnost ve svém strategickém záměru uvažuje o navýšení produkce a výstavbu navazujících bioenergetických zdrojů.

V posledních letech se Srbsko řadí do čtvrté desítky našich největších hospodářských partnerů. Loňský obrat byl 691 milionů euro, z toho náš vývoz představoval 398 milionů euro. Hlavními komoditami našeho exportu byla osobní auta a vozidla na přepravu osob. Mezi největší dovozní komodity patří měď a její slitiny.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...