Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr Jan Mládek ocenil, že poslanci podpořili energetický zákon

Ministr Jan Mládek ocenil, že poslanci podpořili energetický zákon

Publikováno: 15.12.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na svém dnešním jednání schválila v první čtení novelu tzv. energetického zákona, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Rozsáhlá novela přináší řadu pozitivních změn pro český průmysl i domácnosti.

Po úspěšném absolvování prvního čtení v Poslanecké sněmovně nyní návrh novely putuje celkem do šesti sněmovních výborů. Budou se jí zabývat výbory hospodářský, rozpočtový, zemědělský, Výbor pro životní prostředí,  Ústavně-právní výbor a Výbor pro sociální politiku.

"Jsem velmi rád, že poslanci v prvním čtení novelu energetického zákona schválili. Novou legislativu považujeme za velmi důležitý a pro český energetický trh nutný a zásadní krok, který přinese řadu pozitivních změn pro spotřebitele. Pevně doufám, že se podaří schvalovací proces u této novely hladce dokončit," uvedl po jednání sněmovny ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.  

Mezi klíčové novinky této důležité novely patří zejména nový systém výběru plateb na podporu obnovitelných zdrojů /OZE/ v ceně elektřiny. Ten bude mít pozitivní dopad zejména na zpracovatelský průmysl v ČR. Garantuje zároveň, že domácnosti a malí odběratelé nebudou platit více než nyní, naopak, někteří z nich na změně výběru plateb ušetří.

Novela rovněž výrazně snižuje administrativní zátěž pro občany, kteří si chtějí nainstalovat některý z malých zdrojů elektřiny do výkonu 10 kW a vyrobenou elektřinu užít pro vlastní spotřebu. Typicky se může jednat o solární panely na střechu domů. V těchto případech, kdy není výroba elektřiny předmětem podnikání, totiž novela počítá s tím, že již nebude vyžadována licence Energetického regulačního úřadu (ERÚ).
V neposlední řadě po vzoru vyspělých evropských států počítá novela se zřízením Rady ERÚ, která přiblíží strukturu tohoto regulátora západoevropským standardům.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...